ГЛИНЕН БАЛСАМАРИЙ С ФОРМАТА НА БОТУШ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

ГЛИНЕН БАЛСАМАРИЙ С ФОРМАТА НА БОТУШ

 

Балсамариите са съдове, които са свързани със съхраняването на вещества, използвани най-вече в козметиката. Те се изработват от различни материали и се отличават с разнообразна форма.

 

Глиненият балсамарий-ботуш е с неустановено местонамиране. Той е предаден на музея в Стара Загора в началото на 1962 г.

 

Изработен е от много добре пречистена глина, като по външната му повърхност е нанесен оранжево-кафяв лак. Представлява съд във формата на висока обувка за десен крак. В горния край е оформено тясно устие и две дръжки. Чрез кръстосани релефни линии е представена връзката, която затваря обувката от пръстите до горния и край. Предната и част е заострена. В долната част на подметката са оформени кабарите, които обковават ходилото.

 

Балсамарият представлява вид обувка – калцеи, носена от римските граждани. Те са изработвани от кожа с подметка, от която кожени ленти се омотават около крака и се връзват с връзки. Броят на връзките зависи от ранга на съответния гражданин. На варварите и робите е забранено да носят подобни обувки. Калцеите на жените се изработват от по-тънка кожа и обикновено в бял цвят. Важните държавни чиновници от знатни семейства носят обувки в червен цвят, украсени със сребърни катарами, а обикновените граждани – черни, без украса. Калцеите на императора са в пурпурен цвят. Изразът „Да обуеш пурпурните калцеи“, в Древен Рим буквално означава „да заемеш трона“. Войниците и легионерите носят опростени и практични калцеи, които трябва да издържат на продължителни преходи.

 

Балсамарият се датира в периода II-III век.

 

 

Мария Камишева, завеждащ отдел „Антична археология” в РИМ-Стара Загора

 

постоянна експонация

Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (...
Изложбата „Спомени за бащината къща“ представя...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!