Експонат на седмицата от рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

 

ПЛАКЕТ С ГЕРБА НА СТАРА ЗАГОРА

 

         Преди 35 години, на 16 юли 1987 г., Изпълнителният комитет на Общински народен съвет - Стара Загора приема предложението на специализираната комисия за Ден на Стара Загора да бъде определен 5 октомври. Денят, в който през 1879 г. символично е положен основният камък за възстановяването на града след опустошителната Руско-турска война.

         В този период (края на 80-те години на ХХ в.) е създаден специален плакет, който се връчва на гостите на Общинския народен съвет. От него са изработени 10 броя. Един от тя се съхранява във фондовете на Регионален исторически музей – Стара Загора. 

         Плакетът представлява бронзов хералдичен знак с герба на Стара Загора в средата, украсен със стилизирани растителни орнаменти. Поставен е в метална кутия с осмоъгълна форма. На горната част на кутията са изписани имената на града – Берое, Верея, Боруй, Августа Траяна, Иринополис, Железник, Ески Зара. Проектът за плакета е на Г. Генчев и Т. Ковачев.

 

 

Райна Антонова-Тончева

Главен уредник, зав.отдел „Нова история“

 

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!