ЗЛАТЕН ФЛОРИН, ОТСЕЧЕН В КРАЛСТВО УНГАРИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА КРАЛ ЛАЙОШ I ВЕЛИКИ (1342 – 1382 Г.)

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

Уважаеми читатели,

 

Пред Вас е последното издание на рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало". През изминалата година Ви представихме уникални експонати от фондовете на музея чрез снимков материал и интересна информация.

През следващата година екипът на Регионален исторически музей – Стара Загора ще предложи на Вашето внимание нова инициатива, свързана с богатото ни културно-историческо наследство.

Сърдечно благодарим на всички, които с интерес следиха рубриката ни.

 

Петър Калчев

Директор на РИМ-Стара Загора

 

 

 

ЗЛАТЕН ФЛОРИН, ОТСЕЧЕН В КРАЛСТВО УНГАРИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА КРАЛ ЛАЙОШ I ВЕЛИКИ (1342 – 1382 Г.)

 

Флорини се наричат златните монети, които се секат във Флоренция от 1252 до 1523 г. Наименованието им идва от думата „flore”, на латински „цвете”. Много страни от Западна Европа започват да секат златни монети по флорентински образец, между които и Унгария.

Унгарските флорини са сечени по образец на флорентинските в периода между 1342 и 1353 г. В Унгария този номинал бил произнасян като „форинт“, което название се налага и е запазено до днес за унгарската парична единица.

Теглото на златната монета, която се съхранява в музея в Стара Загора е 3.39 гр. На лицевата и страна е представена флорентинска лилия и надпис + LODOV - ICI REX, а на опакото S·IOHA - NNES·B Свети Йоан Кръстител с ръка вдигната за благослов. Изображението на Свети Йоан Кръстител в следващите години е заменено с почитания в Унгария Свети Ласло.

Унгарският крал Лайош I Велики при управлението на който е сечена монетата е представител на Анжуйската династия, наследник на Капетингите. От 1370 до 1382 г. той е крал едновременно на Унгария и Полша, като наследява полския трон по линия на майка си Елжбиета Локиетек. Управлението му се характеризира с доста агресивна политика. През 1365 г. той нахлува с войските си във Видинското царство и превзема Видин, като пленява цар Иван Срацимир. Предприема масови покръствания на православни християни в католицизъм. През 1369 г. е подписано споразумение, според което се възстановява Видинското царство, а Иван Срацимир е възстановен на престола. Възможно е през тези размирни години златната монета да е попаднала в България. Откупена е за музея от частно лице през 1959 г. и бе експонирана на изложбата Нумизматичен салон′2021 „Златото през вековете”.

 

д-р Мариана Минкова

Завеждащ отдел „Нумизматика” в РИМ Стара Загора

 

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!