КЕРАМИЧЕН АНТРОПОЗООМОРФЕН СЪД ОТ СЕЛИЩНА МОГИЛА „ОКРЪЖНА БОЛНИЦА“ В СТАРА ЗАГОРА

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

КЕРАМИЧЕН АНТРОПОЗООМОРФЕН СЪД ОТ СЕЛИЩНА МОГИЛА

„ОКРЪЖНА БОЛНИЦА“ В СТАРА ЗАГОРА

 

В западната част на Стара Загора се намира праисторическата селищна могила „Окръжна болница“. Тя е висока 8,5 м и е с диаметър при основата си 90 м. През 1969 г. са извършени спасителни археологически проучвания в югоизточната част на праисторическото селище.

Установено е, че с известни прекъсвания на това място е имало живот от ранния неолит (края на 7-6 хил. пр. Хр.) до късния халколит и ранната бронзова епоха (5-3 хил. пр. Хр.).

В опожарено селище от ранния неолит е проучена и съхранена на място най-добре запазената и с най-богат инвентар двуетажна неолитна къща в Европа.

В пласт на селищната могила, отнасящ се към ранната каменно-медна епоха – началото на 5 хил. пр. Хр. е открит уникален керамичен антропозооморфен съд. Той има човешка  глава и тяло на едро животно. Съдът е служил на древните земеделци обитаващи нашите земи в техните религиозно митологични практики, свързани с основните им поминъци – земеделие и животновъдство. Съдът е висял окачен на тавана на къщата на праисторическите хора.  Устата е оформена като чучур, от който да се излива свещената течност, намираща се в тялото на съда.

На ушите има пробити по пет дупки, в които е имало медни обеци. Горната част на антропозооморфния съд е с графитна украса от снопчета тънки линии, спирали, триъгълници и др., отразяващи представите на древните за заобикалящия ги свят чрез една сложна семантика.

Този съд с човешко лице и животинско тяло изразява и желанието на праисторическите хора, мощта на моделираното животно, вероятно бик, да се предаде и на човека. Тази фигура условно сме я нарекли „старозагорския сфинкс”, защото тази идея я виждаме претворена във Сфинкса от долината на царете в Египет, само че 2800 г. по-късно. 

Уникалният антропозооморфен съд се намира в експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско”  в музей „Неолитни жилища“. 

 

Петър Калчев,

Директор на РИМ-Стара Загора

                                                                         

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!