МИТРОПОЛИТСКА КОРОНА НА МЕТОДИЙ СТАРОЗАГОРСКИ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“.

 

 

МИТРОПОЛИТСКА КОРОНА НА МЕТОДИЙ СТАРОЗАГОРСКИ

 

Величкият епископ Методий е избран за старозагорски митрополит на 14 юли 1896 г. До смъртта си на 1 ноември 1922 г. той полага много усилия за изграждане и духовно укрепване на Старозагорска епархия. Част от неговите митрополитски одежди е короната, съхранявана в Регионален исторически музей – Стара Загора.

 

Короната (Митра) е древен атрибут, който представя божествената закрила на носителя. В Източното православие е част от облеклото на почти всички църковни служители, без монасите, послушниците и игумените. Използва се само при специални случаи.

 

Короната, носена от първия старозагорски митрополит Методий, е изработена от твърд материал. Обвита е в светлосин лъскав плат, избродиран с растителни орнаменти от сърма. В тях са поставени зелени и червени мъниста, изработени от стъклена паста. Отпред е разположен образът на Исус Христос, а от четирите страни на короната са образите на четиримата евангелисти Йоан, Марко, Лука и Матей.  На върха има кръст, украсен с 10 бели камъчета. Митрополитската корона е висока 30 см.

 

Райна Антонова-Тончева,

гл. уредник, зав. отдел "Нова история"

РИМ-Стара Загора

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!