ОБРОЧНА ПЛОЧКА С РЕЛЕФЕН ОБРАЗ НА ДИОНИС

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

ОБРОЧНА ПЛОЧКА С РЕЛЕФЕН ОБРАЗ НА ДИОНИС

 

Оброчната плочка е открита случайно в с. Кирилово, Старозагорско през 1935 г. при изкоп за изграждане на нова сграда.

Изработена е от бял мраморизиран варовик, който е много добре обработен на лицевата страна.

Плочата има трапецовидна форма, равна в долната и закръглена в горната част. Релефните изображения са оформени в засводена рамка, във висок релеф. Представени са Дионис с част от неговата свита. Дионис е прав, с преметната през дясното рано кожа, която оставя по-голямата част от тялото му открита. Дясната му ръка е спусната надолу и държи рог на изобилието, а с лявата се подпира на жезъл. От дясната и лявата му страна, фигурите са изобразени в умален вид. В дясната част е представен брадат старец (Силен), в чийто крака е легнала пантера, а в ръцете си държи дете. От ляво - Пан, с буйна брада и коса, с кози крака и рога, обърнат към Дионис. Зад Пан е изобразен козел. Над главата на Дионис се вие лоза с големи гроздове. Върху рамката е издълбан надпис, от който става ясно, че плочката е била поднесена в дар на Дионис от Флавиос Перилаос.

Почитането на Дионис е много разпространено Древна Гърция и Рим. Възможно е той да се е появил още в Минойската и Микенската култура, от където е и пренесен в целия древен свят. Почитан е като божество на възраждащата се и умиращата природа, плодородието, лозарството, виното и веселието. В негова чест са устройвани специални празненства - Дионисови мистерии. Според древните извори, култът на Дионис в Тракия се отличава от този в Гърция, като само тук той е известен като прорицател. Херодот пише за прорицалище на Дионис на върха на най-високата планина в Тракия, а други автори споменават като място на прорицалището планините Пангей или Хемус.

Плочката се датира в периода II-III век.

 

Мария Камишева,

завеждащ отдел „Антична археология” в РИМ-Стара Загора

постоянна експонация

Заповядайте в парк "Пети октомври",...
Изложбата представя част от най-представителните...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!