ОРДЕН ЗА ГРАЖДАНСКА ЗАСЛУГА – I СТЕПЕН

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

ОРДЕН ЗА ГРАЖДАНСКА ЗАСЛУГА – I СТЕПЕН

 

Орденът „За гражданска заслуга“ е трети по старшинство в наградната система на страната. Учреден е на 13 юни 2003 г. С  него се  награждават български граждани, които имат големи заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепване на демократичните институции и защита на човешките права и свободи, за принос и заслуги за отбраната, сигурността и обществения ред в България.

 

Първата степен на отличието представлява златен кръст, покрит с емайл, на лицевата страна в средата – медальон с лъв и надпис „За гражданска заслуга“, на обратната страна е българският национален трибагреник с надпис „Република България“, дъбови клонки с плодове между раменете на кръста. Носи се на гърди.

 

Орденът, съхраняван в Регионален исторически музей – Стара Загора, е връчен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. на наследниците на Димитър Влайчев (1942-1972) – политически затворник,  убит при опит за бягство от Старозагорския затвор.  Дарен е от съпругата му Златка Михова.

 

Райна Антонова,

главен уредник отдел "Нова история"

постоянна експонация

Заниманията ще се провеждат от 13 юли до 5 август...
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!