СПОМЕН ЗА ЕДИН ЗАБРАВЕН ОПЪЛЧЕНЕЦ

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

СПОМЕН ЗА ЕДИН ЗАБРАВЕН ОПЪЛЧЕНЕЦ

 

Представяме  ви  грамота  на  старозагореца Георги Славов, в която е отбелязано награждаването му с военно отличие за участието му като опълченец в Руско-турската освободителна война (1877-1878). Издадена е на  24 август 1922 г. в гр. София. Изработката е красива, на първо място е отпечатан гербът на тогавашното Царство България, следва стандартният за такъв тип документ увод: „Ний,  Борисъ III, съ божия милостъ  и народната воля Царъ на Българите“. Завършва с текста за награждаването на опълченеца от II дружина на Българското опълчение  Георги Славов, с войнишки кръст IV степен от военен орден „За храброст“.

Интересна е биографията на този опълченец. Роден е на 3 октомври 1858 г. в Стара Загора. Става известен с прякора си „Комитата“. Присъединява се към опълчението след освобождението на Стара Загора и взема участие в боевете при Шейново през 1878 г. Кавалер е на пет ордена. След Освобождението получава опълченска пенсия, както и привилегията да продава държавни гербови марки. Знаменосец е на Старозагорското опълченско дружество, която длъжност изпълнява почти до смъртта си през 1927 г.  Избран е за почетен гражданин на Габрово с решение на Градския общински съвет от 7 февруари 1923 г.

Георги Славов остава в паметта на поколенията с образа си на честен, скромен и работлив човек, дал своя принос за освобождението на България.

 

 

Петъо Мирчев, завеждащ отдел „ История на българските земи XV – XIX в.“

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!