ЗАКРИТА! Изложба „И ДА СЕ, МАМО, НАРЕДЯ С МОЙТЕ ВИТИ ГРИВНИ...”

ЗАКРИТА!

 

На 19 май 2018 г. бе открита изложба „И ДА СЕ, МАМО, НАРЕДЯ С МОЙТЕ ВИТИ ГРИВНИ...”. Показани са 150 гривни от фондовете на музея, изработени от кост, мрамор, стъкло, мед, бронз, месинг, сребро. Представят развитието на накита от V хил. пр. Хр. до началото на ХХ век.

 

ГРИВНИТЕ са един великолепно украшение, което не само ефектно допълва външния вид на човека, но в същото време е и амулет. Праисторическите хора отначало плетат гривни от кожа, трева или кора на дърво. В Древна Гърция и Рим са популярни главно сред мъжете и най-вече - сред войниците. В средновековното общество гривната е неизменна част от женския костюм. Истинският разцвет на този накит настъпва с прякото навлизане на византийското културно влияние в края на X-XI век. Гривните играят важна роля в обредите и обичаите на българите и във възрожденска ни традиция.

В повечето случаи са богато декорирани според вкуса и социалното положение на притежателката си. Украсени са с геометрични, стилизирани растителни и животински изображения и мотиви, които  допълнително развиват съвкупността от символи на тези накити като знаци, привличащи възродителните сили на природата и свързани с култове на земеделието и плодородието. Натоварени са и с магическа функция – да пазят притежателите си от лош поглед, да отклоняват злите мисли, да гарантират здраве и благополучие.

 

Изложбата можете да разгледате на II-ро експозиционно ниво в РИМ - Стара Загора.

постоянна експонация

Децата ще изработят и украсят традиционни дрянови...
Изложбата представя монети, употребявани от...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!