Изложба "Възрожденски икони от Добруджа"

На 15 май 2024 г. от 17.30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ в Стара Загора бе открита изложбата „Възрожденски икони от Добруджа“. Тя гостува от Регионален исторически музей-Добрич и включва творби, образци на възрожденската иконопис от колекцията на музея.

Изложбата откри г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, в присъствието на ставрофорен свещеноиконом Евгений Димитров от храм „Света Троица“-Стара Загора, Пламена Бакалова, куратор на изложбата и завеждащ отдел „Средновекoвна археология“ в РИМ-Стара Загора и колегите от РИМ-Добрич - Павлин Йорданов, уредник отдел „Българските земи XV-XIX в.“ и Павлин Пенев, реставратор в музея . Те представиха част от творбите и разказаха как са събирани и реставрирани иконите.

 

В Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ са  експонирани 30-те най-впечатляващи експонати от колекцията. Сред тях са „Исус Христос Пантократор” от XVII в., „Исус Христос на трон” /XVIII в./, рядко срещаният сюжет „Обрезание Христово”, Рождество Христово” /XIX в./ с отлично запазен околовръстен надпис, двойната икона Св. Георги и Св. Димитър” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и царски двери /XVIII в./, надиконостасен кръст /XIX в./ и йерусалимия от края на XIX в. Дванадесет информационни табла разказват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реставрация и за храмовете, в които са открити иконите.

 

Гостуващата изложба ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се реализира с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Децата се запознаха с живота на праисторическите...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!