"Нумизматичен салон'2021"

На 7 декември /вторник/ 2021 г. в малка изложбена зала на Регионален исторически музей - Стара Загора се откри „Нумизматичен салон’2021”. Темата на тазгодишния салон е „Златото през вековете”. Представени са акценти от златната нумизматична колекция на РИМ - Стара Загора.

 

Изложбата бе открита от г-жа Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора и г-н Петър Калчев, директор на РИМ – Стара Загора. Д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика” и куратор на изложбата, разказа подробно за най-интересните експонати в нея. 

 

Най-ранната монета в изложбата е ауреус на Нерон. Ауреус (от латинското наименование за злато) е златна монета в Римската империя, която се равнява на 25 сребърни монети (денари).

 

През 309 г. император Константин I Велики въвежда в обращение солида, който заменя ауреуса като стандартна златна монета. В изложбата са показани 3 солида на Тиберий II Константин (574-582 г.); Константин VII и Роман II (920-945 г.); Константин VII и Роман и Христофор Лакапини, както и два тремиса (подразделения на солида) на Лъв I и съпругата му Елия Верина.

 

От X в. наименованието на златната монета е хистаменон номизма, а от XI в. хиперперон. В музея в Стара Загора се съхранява съкровище от 8 хиперперона на Алексий I Комнин и Мануил I Комнин, открити в землището на с. Съединение, община Братя Даскалови, изложени в постоянната експозиция.

 

В периода след 1284 г. широко използвани за търговски разплащания в цяла Европа до началото на Първата световна война са били дукатите (златни монети) на ВенецияПрез периода на османското робство в България циркулират златни османски, руски и западноевропейски монети. В изложбата са показани дукат на Белгийската конфедерация (Нидерландия) от 1758 г., сечен в Утрехт и флорин с името на унгарския крал Людовик I Анжуйски 1342-1352 г., с емблемата на Флоренция, цвят на лилия.

 

Първата златна монета, отсечена в България след Освобождението са 10 лева от 1894 г. с лика на Фердинанд I. Ние експонираме първата златна монета от периода, когато България става Народна република. Отсечена е през 1965 г. във връзка с отбелязването на 1100 годишнината на славянската писменност с ликовете на светите братя Кирил и Методий.

 

Макар и камерна, изложбата „Нумизматичен салон’2021”, представя характерни златни монети през вековете.

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

На 07.12. /сряда/ от 17:30 ч. се открива...
Любителите на изкуството имат възможност да се...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!