Две нови реплики на праисторически фигурки от музей Неолитни жилища красят центъра на Стара Загора

На 18 януари 2024 г., в парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей - Стара Загора, бяха представени две нови мащабно уголемени фигури от експозицията на музей "Неолитни жилища". Това са Глава на керамична антропоморфна фигурка, ранен халколит (нач. на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила при яз. Чаталка и Глава на керамична антропоморфна фигурка, късен халколит (края на V хил. пр. Хр.), открита в селищна могила край с. Диня.

 

Те са последните две фигури от композицията и ще допълват атракциите за любителите на културния туризъм в парка, където през 2022 г. бяха поставени други две пластики на праисторически фигурки от музей „Неолитни жилища“.

 

На събитието присъстваха  г-жа Милена Желева, зам.-кмет по Култура, туризъм и младежки дейности на Община Стара Загора, г-жа Надежда Чакърова, зам. кмет по Образование, здравеопазване и социални дейности на Община Стара Загора, г-н Дарин Петков, член на ПК по култура, туризъм и вероизповедания към Общинския съвет, арх. Иван Иванов, г-жа Маргарита Крумова, началник отдел „Туризъм и младежки дейности“ към Община Стара Загора, г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, г-н Цветан Четъшки, старозагорски творец, фотограф и автор на репликите, общински служители, колективът на старозагорския музей, журналисти и граждани.

 

Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на РИМ-Стара Загора.

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!