Европейска нощ на музеите 2022 / Честване на 115-та годишнина на Старозагорски исторически музей

На 14 май 2022 г. Регионален исторически музей – Стара Загора се включи с богата програма в Европейска нощ на музеите. От 19:00 до 23:00 ч. РИМ-Стара Загора, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“, къща музей „Градски бит XIX в.“ и „Късноантична мозайка от частен римски дом, IV в.“ работиха с вход свободен и бяха посетени от общо 3 466 души.

 

Началото на „Нощта“ бе поставено в 19:00 ч. пред централния вход на музея с атрактивното изпълнение на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

 

По време на тържествената нощ Старозагорският музей чества своята 115-та годишнина. На събитието присъстваха народните представители Момчил Ненов и Радослав Василев, зам.-областните управител арх. Банко Банов и Любомир Желев, зам.-кметовете на община Стара Загора Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова. Гости на празника бяха още ръководители на институции, общественици, представители на бизнеса, музейни специалисти и много граждани.

 

Директорът на РИМ-Стара Загора, г-н Петър Калчев, запозна аудиторията с акценти от развитието на музея през годините и с постиженията на институцията в областта на издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Старозагорския регион. Поздрави към музейните служители по повод годишнината отправиха г-жа Милена Желева, зам.-кмет на община Стара Загора и арх. Банко Банов, зам.-областен управител. Отец Йордан Карагеоргиев прочете специален поздравителен адрес, изпратен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

 

Поздравителни адреси бяха получени от г-н Никола Минчев, председател на Народното събрание на Република България, от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, от доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, от директори на музеи, културни институти, училища.

 

По традиция в Нощта на музеите бяха почетени дарителите на музея. Те получиха дарителски свидетелства и подаръци в знак на благодарност и признателност, че с даренията си обогатяват музейните фондове и подпомагат дейността на институцията.

 

На своята 115-та годишнина музеят посвети новата си изложба „Спомени за бащината къща", която включва непоказвани досега експонати, дарени през последните години. Изложбата бе представена от Райна Антонова, неин куратор и гл. уредник в РИМ-Стара Загора.

 

„Нощта на музеите“ продължи със забавления за най-малките, които бяха зарадвани с пиесата „Червената шапчица“ на Държавен куклен театър – Стара Загора.

 

Гвоздей в културната програма бе спектакълът на Балета на Държавна опера – Стара Загора. Атрактивното представяне на артистите привлече стотици зрители, които се насладиха на изяществото на танца в открития лапидариум на музея.

 

В Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ посетителите имаха възможността да разгледат изложбата „Майска импресия“ с автор Мина Нешева и да присъстват на концерта на Смесен хор „Родина“ към Народно читалище „Родина 1860“.

 

В къща музей „Градски бит XIX в.“ гостите бяха посрещнати с почерпка и с късметчета с народни мъдрости, пословици и наричания. Привлекателен бе и ретро кътът за снимки с реплики на дамски и мъжки костюми от края на XIX в.

 

Изключителен интерес от страна на посетителите имаше и към „Късноантична мозайка от частен римски дом, IV“.

 

Екипът на РИМ-Стара Загора изказва своята благодарност към всички участници в програмата, които допринесоха за провеждането на една завладяваща, впечатляваща и запомняща се Нощ на музеите. Благодарим на всички гости, които уважиха нашия празник по повод 115-та годишнина на музея и на всички колеги и приятели, които отправиха своите поздравления към институцията. Пожелаваме на всички здраве и успехи и още много хубави поводи, които да ни събират отново заедно в Старозагорския исторически музей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Заниманията ще се провеждат от 13 юли до 5 август...
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!