Експонат на седмицата от рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

МЕДЕН САХАН ОТ с. ДИНЯ, СТАРОЗАГОРСКО. 1693 г.

 

В сбирките на всеки български музей се пазят прекрасни изделия от кована мед. Здрави като материал и с удобно-практична форма, тези съдове с живописна украса са красяли всяка къща. Кованата мед през ХIХ век се обработва ръчно и това превръща всеки предмет в уникат. Художествена особеност на българското медникарство е в придържането към функционално украсяване, което винаги е в зависимост от употребата на съда.

Саханите, които са обслужвали трапезата на всяко семейство, са обикновени, широкополи, столовати и капаклии. Медният сахан от старозагорското с. Диня, част от експозицията на РИМ-Стара Загора, е от типа на широкополите, но е особено ценен с надписа си. В част от него се разчита името Мавродин (вер. на майстора) и годината 1693. Украсата му, изработена чрез гравировка с киселина, е съчетаване на концентрични кръгове на дъното и майсторски фризове от розети и геометрични орнаменти по периферията. С това е постигнат забележителен ефект за долавяне пластичната форма на съда.

 

доц. д-р Евгения Иванова,

завеждащ отдел „Етнография“ в РИМ-Стара Загора

 

постоянна експонация

Споделяме с вас кадри от участието на екипа на...
Изложбата представя част от най-представителните...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!