Експонат на седмицата от рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

ПАФТИ, ФИЛИГРАН, ОТ НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК

 

Пафтите са белег на социални и имуществени различия. Изработени от сребро, медни сплави, с вграден седеф, камъни или емайл, те са сред даровете на младата невеста, в украсата на лазарката.

Филигранът е златарска техника, при която се работи с нишки и зърна. В сложната плетеница от нишки се открояват различните стилизирани растителни, геометрични орнаменти. При тези сребърни пафти е използван ажурен филигран, което предава изящния им вид. Към външната страна на кръглите пластини е прикачен триъгълен език, но най-впечатляваща е централната шестоъгълна фигура с розета в средата съчетана с гранулация и по-малки розети. Ухото и куката са покрити с пафте, украсено с централния мотив.

Пафтите са от края на ХIХ век, дарени на музея от старозагорка в края на 60-те год. на ХХ век. Част от постоянната експозиция на РИМ-Стара Загора.

 

 

доц. д-р Евгения Иванова

Завеждащ отдел „Етнография“ в РИМ-Стара Загора

 

 

постоянна експонация

Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (...
Изложбата „Спомени за бащината къща“ представя...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!