Експонат на седмицата от рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

ПАРАДНИ ОФИЦЕРСКИ ЕПОЛЕТИ

 

Парадните офицерски пагони (еполети), украсени с ширити и златни ресни, са принадлежали на полковник Васил Сейреков. Дарени са на музея от дъщеря му Мария Дрянкова.

         Васил Янакиев Сейреков е роден на 15 октомври 1875 г. в град Шумен. В началото на 1899 г. се дипломира с ХХ-ти випуск на Военното училище в София.  През 1909 г. капитан Сейреков е назначен в 12-ти пехотен Балкански полк и завинаги свързва съдбата си със Стара Загора.

         През Балканските войни 1912-1913 г. е ротен командир. За участието си в бойните действия е награден с орден „За храброст”  ІV степен, ІІ клас, а на 14 юли 1913 г. е произведен в чин майор. През Първата световна война му е поверено командването на 2-ра дружина от сформирания 56-ти пехотен полк, където отново се проявява като смел и талантлив командир. На 16 декември 1916 г. е награден от командването на 11-та германска армия с Железен кръст за храброст. В разгара на бойните действия по фронтовете на Македония, на 16 март 1917 г., е произведен в чин подполковник и награден с орден „Свети Александър”, ІV степен с мечове и орден „За храброст”, ІV степен, І клас.

         След като напуска армията, офицерът от запаса Васил Сейреков работи като адвокат. Активно се включва в обществено-политическия живот. От юни до 26 юли 1923 г. е председател на тричленна комисия, която управлява града след свалянето на правителство на Александър Стамболийски.  Сейреков е назначен отново за кмет на Стара Загора на 30 май 1934 г. На този пост остава около една година, след което подава оставка по здравословни причини. Името му се свързва с откриването на първата в страната автоматична телефонна централа на 8 септември 1935 г.

 

 

Райна Антонова-Тончева

главен уредник

зав. отдел „Нова история“

РИМ-Стара Загора

постоянна експонация

Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (...
Изложбата „Спомени за бащината къща“ представя...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!