Конкурс за компютърна презентация и/или видеоклип „Разкажи за културното ни минало

    Библиотека „Родина” – Стара Загора и коалиционните й партньори по проект „Старозагорска е-памет” (ОБ „Искра” – Казанлък и библиотеките в селата Калояновец, Кирилово и Хрищени) обявяват конкурс за компютърна презентация и/или видеоклип на тема „Разкажи за културното ни минало”.

 

Разкажете за:

  • историята на културно-историческите забележителности от старозагорския регион – църкви, училища, читалища, паметници и стари сгради, паркове и местности, колоритни улици и дворове; за личности и известни фамилии с принос в културния, обществения и икономическия живот на Стара Загора и областта.
  • характерните за старозагорския регион народни традиции и обичаи, опазени и съхранени в бита на местните общности – при сватба, смърт, годеж, прощъпалник...; за Сурва, Баба Марта, Великден, Гергьовден...

 

Общи условия:

В конкурса могат да участват хора от всички възрасти с авторски презентации или видеоклипове за културно-историческото минало на Стара Загора и региона.

Всеки участник има право да изпрати 1 презентация и/или 1 видеоклип, изработени през 2013 г., които не са участвали в други конкурси.

 

Библиотека „Родина” има право да публикува и използва наградените видеоклипове и презентации с образователна цел и за популяризиране на културно-историческото наследство на старозагорския регион. Библиотека „Родина” може да преотстъпва изпратените материали само на своите партньори по проекта „Старозагорска е-памет”. Библиотека „Родина” и партньорите й се задължават да не използват презентации и видеоклипове от конкурса с търговска цел.

 

Участието в конкурса „Разкажи за културното ни минало” означава, че авторите са съгласни с условията на конкурса.

 

Технически параметри и изисквания за презентациите:

Размер на файла: до 90 МБ

Формат на файла: pdf, ppt, pps, pptx

 

Технически параметри и изисквания за видеоклиповете:

Продължителност: от 3 до 10 минути

Формат на видеото: DV (PAL) или HDV, препоръчителен bitrate 8 Mbps 

Препоръчителен формат на файла: mpеg2 и mp4 (H.264)

 

Броят на слайдовете в презентацията и дължината на видеото не са определящи за крайния резултат. Важни критерии са оригиналност, достоверност, автентичност, както и използването на различни по вид художествени изразни средства и оформление.

 

Краен срок за изпращане на авторските материали:

30 септември 2013 г.
 

Как да участвате:

  1. Правите видео или презентация по темата.
  2. Изпращате ни писмо на имейл lib@rodina-bg.org със следната информация: трите имена на неговия създател, възраст, населено място, телефон и имейл за връзка. В писмото поставяте линк към своята презентация и/или видеоклип, качени на избрания от вас сървър за споделяне на файлове (например чрез: транZит; Google Drive и др.).
  3. Файловете могат да бъдат изпращани и на физически носител на пощенски адрес: Библиотека Родина, бул. Руски 17, Стара Загора 6000 – за конкурса „Разкажи за културното ни минало”.


Определяне на победителите:

Победителите ще бъдат определени от компетентно жури, съставено от специалисти в областта на историята, фотографията и журналистиката. 

Журито си запазва правото да не присъди някоя от наградите, а също и да раздели първата награда между двама участници. Решението на журито не подлежи на обжалване.

 

Ще бъдат раздадени следните награди:

Първа награда – двудневен уикенд за двама и диплом

Втора и трета награда – предметни награди и диплом

Поощрителни награди – диплом

 

Наградите ще бъдат обявени в рамките на празниците, посветени на 5 октомври – Ден на Стара Загора. Точната дата, място и час ще бъдат обявени допълнително.

 

Въпроси може да задавате на lib@rodina-bg.org.

За повече информация:

Красимира Лекова, 0884477913

Слава Драганова, 0886463731

 

Проектът „Старозагорска е-памет” е финансиран по Грантовата схема за финансиране на иновативни проекти на програма „Глоб@лни библиотеки – България”.

 

постоянна експонация

От 01.04. до 30.09. музей "Неолитни жилища...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!