Международен ден на музеите

18 май е Международен ден на музеите!

 

Решението се взема през 1977 г. в Москва на ХІ-та Генерална конференция на Международния съвет на музеите. За пръв път празникът се отбелязва на 18 май 1978 г. Вниманието на обществеността се насочва към  музеите като институции, които събират, съхраняват и популяризират материалното и нематериалното наследство на човека.

 

На 28 май 1907 г. видни старозагорски интелектуалци и общественици основават Археологическо дружество «Августа Траяна» с устав, в който е записано: «Да се уреди и поддържа един музей, който да събира, запазва и проучва всички предмети от археологическа и историческа стойност».

 

С дарени средства и обществена подкрепа започват първите археологически разкопки и проучвания в Стара Загора и околностите. Музейната сбирка става притегателно място за старозагорци и гости на града.

 

От 3 март 2009 г. експозицията е в нова, уникална постройка, обявена за „Сграда на годината 2009 г.”

 

Днес РИМ – Стара Загора притежава ненадминати шедьоври на най-голямата праисторическа колекция в Европа; високостойностни сбирки от антично стъкло и бронз; многоцветни мозайки; уникати на средновековното изкуство; богата нумизматична и етнографска колекция; ценни реликви и документи от различни епохи.

 

Екипът на РИМ-Стара Загора поздравява всички колеги музейни специалисти за техния професионализъм, всеотдайност и неуморен труд! Пожелаваме им здраве, щастие и творчески успехи!

 

постоянна експонация

Регионален исторически музей – Стара Загора...
По повод 114 години от основаването на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!