По повод Международния ден на музеите - 18 май

  Уважаеми посетители, граждани и гости на града!

Тази година, поради сложната епидемична обстановка, в която живеем, Регионален исторически музей – Стара Загора не може да отбележи подобаващо Международния ден на музеите - 18 май. За това ще Ви представим: презентация за музейното дело в Стара Загора и виртуално ателие за деца как да си направим театрални маски вкъщи: „Маските през вековете. ”

Надяваме се кризата скоро да приключи и отново да отбележим празника заедно в залите на музея.

 

 

 Маските през вековете

  Маските са познати още от най-древни времена. Тяхната основна употреба тогава е била в религиозни обреди.  Изработвали са се от различни материали: керамика, метал, дърво, кожа, плат, птичи пера, а в наши дни дори от картон, пластмаса, гума и силикон.

  Може да се спори кога и къде се е появила първата маска, но подобни изображения  има още от времето на неолита.

  Произходът на ритуалната маска е свързан с Вярата в задгробния живот. Сакрални маски са откривани в реални и символични погребения (кенотафи). Една от най-известните в света погребална маска е тази на египетския цар Тутанкамон. В некропола на с.Требенище, Северна Македония сред богатите гробни дарове са открити и златни маски от края на VII до края на IV век пр.н.е.

  В България една от най-интересните и прокарваща идеята за божествения произход на владетеля е златната маска-фиала от надгробната могила Светица, край Шипка, датирана във втората половина на V в. пр. Хр. Предполага се, че принадлежи на цар Терес. През 2007 г. екипът на проф. Георги Китов открива златна маска на тракийски цар от IV век пр. Хр. при археологически проучвания на Далакова могила край сливенското село Тополчане.

  Маските са неизменна част в театъра и изкуството. В Европа първите театрални маски са тези на древните гърци и римляни. Гърците превръщат театъра в изкуство. Трудно е да се определи кой от трите драматични жанрове – трагедия, комедия или сатирна драма, се е развил пръв. Според твърдението на Аристотел, трагедията се утвърждава преди комедията и в Атина е била официално призната за по-висша форма. Актьорите - предимно мъже, играят с маски изразяващи различни емоции, които се сменят по време на представлението.  Маските, с които се изобразяват двете музи в древногръцката митология Мелпомена - на трагедията и Талия - на комедията и леката поезия , олицетворяват театъра и до днес.

  Причината някои от гръцките маски да са с широко отворена уста е, че в тях е имало скрит вграден мегафон, често направен от бронз, който спомага гласът на изпълнителя да се чува и при голяма аудитория. За древните гърци актьорската реч била пример за ораторско изкуство. На територията на България са проучени и ателиета за производство на керамични театрални маски, като голяма част от тях са свързани с култа към бог Дионис. Повечето са глазирани и оцветени в жълто, зелено и кафяво.

  В театъра на азиатските страни маските не изразяват бурни емоции. При тях настроението се показва чрез едва забележимите полутонове, възникващи при лекото обръщане на главата по посока на светлината. Например в японския театър „Но” белият цвят изразява благородство, червеният – мъжеството, кафявото – низшия произход. В Тибет и злите и добрите персонажи носят страшни маски.

  През Средновековието маски се носят по време на представления, маскаради, карнавали, които се провеждат на улиците или в дворцова обстановка. По време на Ренесанса широка популярност добива и балета, в който героите също често са маскирани. Маскираните герои на Комедия дел арте (Commedia dell'Arte) се считат за предшественици на днешния клоун. Най-известната маска на площадния театър става Арлекино/ Арлекин. Днес за особен вид маска може да се счита и гримът в пантомимата.

  В миналото по време на Сатурналиите (ежегодните празници в чест на божеството на реколтата и земеделието Сатурн) на робите се е позволявало да седнат на масата заедно с господарите. За да не бъде помрачена веселбата от съсловни предразсъдъци, всички криели лицата си под маски.

  В България по време на Нова година и Сирни заговезни се провеждат специални обредни ритуали наречени Кукерски игри. Те целят чрез специални магически танци и страшни маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Игрите се изпълняват само от мъже - ергени.

  Друго проявление на маските, вече като предпазно средство, до известна степен се свързва с откриването на металите. В България имаме няколко открити  шлемове – маски от римския период. Великолепен образец, датиран в I в. след Хр. е експониран в РИМ – Стара Загора.

  Много видове спортове също изискват защитна маска за лице. Такива са фехтовката, гмуркането, ръгбито, хокея, пейнтбола и съдиите в бейзбола.

  В медицината се използват не само за защита от зараза, но и при операции, както  и за пациенти - кислородни маски. А за предпазване от химикали и биологично оръжие - противогази.

 

Ето как можете лесно да си направите театрални маски вкъщи:

 

1. Необходими материали:

  • Цветен картон или бял лист А4 – 2 бр. по избор
  • Черен молив, гумичка
  • Ножица, перфоратор
  • Моливи, флумастри, бои, пастели и др.
  • Черен флумастер, тънкописец, маркер или др. по избор
  • Канап, шнур, ластик, връв или др. по избор

 

 

 

2. Нарисувайте върху листа/картона маска по избор – тъжно или весело лице

 ( може и двете) с молив, както е показано на снимките:

 

 

 

 

3. Очертайте и запълнете с молив местата, които ще изрязвате:

 

 

 

 

 

4. Повторете внимателно линиите с черен тънкописец/маркер/флумастер:

 

 

 

 

5. Внимателно изрежете с ножица маските, като следвате контурите, устата и очите:

 

 

 

6. Използвайте перфоратор за дупките, през които ще завържете канапа:

 

 

 

7. Ето как изглеждат вече изрязаните маски:

 

 

 

8. Вземете канапа и измерете обиколката на главата си с него. Изрежете два броя дължини за двете маски:

 

 

 

 

9. Прокарайте канапа през страничните дупки и завържете на възел. Повторете и за втората маска:

 

 

 

 

10. Оцветете маските по избор. Ето нашите:

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

На 25 септември 2020 г. се проведе Нощ на...
На 12 декември /четвъртък/ 2019 г. от 11:00 ч. в...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!