Представяне на книга "Бележки по Старозагорското въстание" от Христо Шиваров

  По повод 145 години от Старозагорското въстание на 16 септември 2020 г. в Регионален исторически музей – Стара Загора бе представена книгата „Бележки по Старозагорското въстание” от Христо Шиваров.  Авторът на спомените е учител, съратник на Васил Левски, Кольо Ганчев и Стефан Стамболов. Участва в подготовката на въстанието през 1875 г., оцелява в килиите на Одринския затвор, за да се включи в изграждането на съвременна България. През целия си жизнен път Шиваров е воден от едно верую „само богатството и другите блага не са в състояние да направят старозагореца щастлив и доволен, има и друга сила, а това е науката и свободата!“. Затова, заедно с брат си Иван Шиваров, завещава значителна парична сума и недвижими имоти на прогимназия „Николаки Стоилов“ в Стара Загора (днес СОУ „Васил Левски“).

  За драматичните дни от лятото и есента на 1875 г., отразени в спомените на Христо Шиваров, говори проф. д-р Пламен Митев.  Проф. Митев запозна гостите и с  новооткритите документи в османските архиви за  Апостола на свободата Васил Левски, чийто живот и дейност са свързани и със Стара Загора.

  През 2020 г. се навършват и 170 г. от рождението на Шиваров. В чест на тази годишнина музеят, с финансовата подкрепа на Община Стара Загора, публикува за първи път целия текст на неговия ръкопис „Бележки по Старозагорското въстание“. В изданието е включен и текста на саморъчно написаната му автобиография, съхранявана в Научния архив на Българската академия на науките.

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Регионален исторически музей - Стара Загора,...
Изложбата гостува от НПМ "Шипка-Бузлуджа...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!