Стара Загора отбеляза 170 години от рождението на Димитър Наумов

Днес, 12. 04. 2021 г., се навършват 170 години от рождението на старозагорския общественик Димитър Наумов. Признателни граждани положиха цветя пред паметника му в парк "Пети октомври". Инициатори на честването са Община Стара Загора и Народно читалище "Димитър Наумов", с. Преславен. Райна Антонова, гл. уредник "Нова история" от РИМ-Стара Загора, запозна присъстващите с живота и делото на видния старозагорец.

 

 

 

Димитър Наумов е изявен обществен деец в първите години след Освобождението, един от основоположниците на аграрната наука в България. В неговия девиз - "Там, дето ралата са светливи, а саблите ръждиви, там цар и народ са щастливи", прозира пророческото предсказание за национално благополучие - съзидание, творческо вдъхновение и дух са необходими, за да се изгради бъдещето на България.

Наумов завършва с пълно отличие пети клас в Стара Загора и продължава образованието си в Робърт колеж в Цариград. През 1870 г. заминава за Чехия и първоначално постъпва в земеделското училище в Табор, а през 1873 г. завършва икономика в Лайпцигския университет, Германия. По време на следването си посещава различни страни, за да опознае европейския бит и култура, да се запознае на практика с устройството и проблемите на земеделските стопанства, с опита на напредналите държави в различни сфери. Наред с това изучава и различни чужди езици - чешки, немски, френски, италиански, руски, вече знае турски и гръцки. Така през 1875 г. се завръща в родния си град всестранно подготвен в различни области. Същата година създава образцово земеделско стопанство в с. Шамлии (дн. с. Горно Ботево), Старозагорско, в чифлика на дядо си. По време на Руско-турската освободителна война е преводач в щаба на Руската армия.

След Освобождението Наумов заема редица висши обществени и административни длъжности. Председател е на Старозагорския окръжен съд, председател на Окръжния съвет, общински съветник. Като председател на Окръжния съвет поставя началото на редица начинания, изграждащи новия облик на Стара Загора: направата на нови пътища и мостове и подобряване на старите, построяване на къщи за бежанците и вдовиците от войната, построяване на пехотинските казарми и Окръжния затвор, доставка на породист добитък и поощряване отглеждането на разни земеделски култури, парично подпомагане на лозарите, за да си възстановят изгорелите по време на войната лозя и инвентар, поддържане на стипендианти за следване в различни земеделски и професионални училища и т. н. От 1879-а до 1883 г. е народен представител в Областното събрание в Източна Румелия. Имайки познанията и ползвайки опита на напредналите европейски държави, активно участва в предложенията и обсъжданията на всички важни въпроси, нерядко влиза в спор с опонентите си, но аргументите му почти винаги печелят. В началото на 1883 г. започва редактирането и издаването на първия следосвобожденски стопански вестник "Земеделец", чрез който ратува за издигане на родното земеделие, но и за създаване на родна промишленост.

Умира от туберкулоза на 24 юни 1884 г. и е погребан в нива, специално закупена от Старозагорското градско общинско управление. По-късно е препогребан в двора на Катедралната църква "Св. Димитър". На 30 май 1939 г. в градската градина на Стара Загора е открит негов бюст-паметник, дело на скулптора Васил Вичев.

         Източник: „С български дух и европейска мисъл“, Стара Загора, 2018.

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

На 18 май /вторник/ 2021 г. от 17:30 ч. на IV...
Кадрите са заснети преди повече от 100 години от...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!