Ценно дарение обогати фондовете на РИМ-Стара Загора

   На 3 октомври 2023 г., при представяне на двутомната „История на Стара Загора“, Регионален исторически музей - Стара Загора се сдоби с изключително ценно дарение. Колекционерът д-р Румен Манов дари документи от личния архив на Александър Екзарх  - дипломат, общественик, журналист, участник в борбата за създаване на независима българска Екзархия.

   Голяма част от дарените ръкописи са на френски език и предстои да бъдат  преведени и проучени. Много интересни са документите на български език. Те отразяват дейността на Александър Екзарх и сина му Иван след Освобождението на България. Бащата се установява в Пловдив, столицата на  Източна Румелия и заема редица административни длъжности, а Иван Екзарх служи в Княжеската канцелария при Фердинанд I, след това е дипломат в Букурещ и Белград.

  Интерес за изследователите представлява Расписка № 749, издадена от старозагорското градско управление през 1881 г. Тя удостоверява, че Александър Екзарх си е закупил новопарцелирано място в града (660 кв.м.) на стойност 2371,5 гроша. Документът, подписан от кмета Стефан Салабашев, дава ценна информация за цените на имотите в града, след приемането на плана на Либор Байер, за начина на заплащането им – със златни турски лири, бели меджидии, руски рубли и т.н. На него е поставен печатът на кмета на Стара Загора, който съдържа надписи на български и турски език.

   Екипът на Регионален исторически музей – Стара Загора още веднъж изказва своята благодарност към д-р Румен Манов за благородния жест!

 

 

постоянна експонация

От 01.04. до 30.09. музей "Неолитни жилища...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!