18 май - Международен ден на музеите

Всяка година на 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (International Council of Museums) – Международен съвет на музеите. Първоначалната идея е да се повиши осведомеността сред гражданите, че „музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между народите“.

Всяка година музеи от цял свят се включват в инициативата с организирани събития, празненства и чествания.

За 2022 г. световната музейна общност избра мотото „Силата на музеите“ – силата за предоставяне на възможности за постигане на устойчивост; възможност за иновации в дигитализацията и достъпността; силата като подкрепа на общността чрез образование. Музеите са основни партньори за устойчиво развитие, включващо и социална икономика и разпространение на научно знание. Предлагайки възможности за обучение, музеите участват в моделирането на информирано и ангажирано общество.

Европейската нощ на музеите, която се проведе на 14 май, е част от съпътстващите събития на Международния ден на музеите.

Екипът на Регионален исторически музей – Стара Загора честити празника на всички колеги по цял свят! Нека съхраняваме и разпространяваме богатото ни културно наследство!

 

 

постоянна експонация

Заниманията ще се провеждат от 13 юли до 5 август...
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!