АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

Мемориалните паметници в Стара Загора, посветени на Руско-турската Освободителна война


Първият възпоменателен паметник е построен в далечната 1881 г. на мястото, където се води Джуранлийския бой на 19/31 юли 1877 г. Четири години след събитието е издигната пирамида в памет на загиналите руси и българи в боевете за Стара Загора и с.Джуранлий(дн. Калитиново). Монументът е построен по типовия проект на архитект Вокар.

През 1902 г. по повод 25 годишнината от Старозагорския бой в централната градска градина е издигнат паметник, в който е вложена идеята за гробница на "защитниците на Стара Загора". Изработен е по типов проект и има форма на пресечена пирамида. Върху него изписано:"От признателните старозагорски граждани"; "Въздигнат на 19 юлий 1902 год." и "На падналите в боя на 19 юлий 1877 год. при Стара Загора".

 

 

Мавзолеят-костница „!9 юли 1877 г.”, в който са положени тленните останки на мирни граждани, избити от настъпващата армия на Сюлейман, е завършен през 1910 г.с доброволен труд и дарения по инициатива на енорийския свещеник от църквата „Св. Троица” Георги Клисаров.

 

 

Идеята и набирането на средства за паметник на ІІІ опълченска дружина и подполк. П.П.Калитин са свързани с дейността на Поборническото опълченско дружество „Шипка” и Доброволческото дружества „Сливница” в Стара Загора. Монументът е проектиран от арх. Атанас Донков и издигнат от каменоделеца Злати Амзов, с помощта на изпълнителя на орнаментите Теньо Ибушев, на скулпура Стоян Стоянов и художника Петър Ципоранов. Като форма представлява саркофаг, който се пази от стъпил върху него бронзов лъв. Текстове: "Свобода или смърт" и "Освободена признателна България". Паметникът е издигнат по повод 50 годишнината от Старозагорския бой през 1927 г., а лъвът, символизиращ мощта на българите е поставен две години по-късно, през 1929 г.

 

 

Във връзка с отбелязването на 100 годишнината от Старозагорския бой е издигнат Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора” на Чадър могила (дн.парк „Българско опълчение”). Този паметник, наричан от старозагорци Самарското знаме, се превръща в емблема на нашия град.

 

 

 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно