АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

Септимий Север

(193 - 211 г.)

Регионален исторически музей - Стара Загора и СНЦ "ССИК - Различният поглед" организират на 18 септември 2011 г. историческа възстановка "Посрещане на император Септимий Север в Августа Траяна". Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и Обединена Българска Банка. Участници във възстановката са представители на "Сдружение за антични и средновековни реконструкции - Сила" - Пловдив, "Дружество за исторически възстановки - Чигот" - Варна и "Сдружение за исторически реконструкции - Скития Минор - ІІІІ легион скитика" - Добрич.

В историческата възстановка ще се включат и много на брой доброволци от Стара Загора. Каним всички желаещи да се включат като участници да заповядат на 18 септември в 16:30 часа на Античния форумен комплекс до Съдебната палата. Проявата ще бъде с елементи на флашмоб (flash mob), театрална драматургия, реенактмънт (reenactment). ). Целта е да се забавляваме като се върнем за час назад във времето, когато на мястото на днешна Стара Загора се е издигал античният град Августа Траяна. Каним всички да дойдат, за да изпитат тръпката да бъдат римляни... КАК? Разберете от ТУК!

Може да заявите своето участие и с този формуляр:

  (попълнете и изпратете на rim@museum.starazagora.net).

 

Възстановката представя момент от историята на античния град Августа Траяна, а именно посещението на император Септимий Север по време на обиколката му из балканските провинции. На път от Адрианопол към Никополис ад Иструм през 202 г. императорът посещава Августа Траяна и отсяда за няколко дни.

 

Събитието ще се проведе на античния форум на Августа Траяна, който се намира до съдебната палата (бул. Митрополит Методий Кусев). Форумният комплекс на Августа Траяна впечатлява със своята монументалност, с пластико-архитектурния си силует, както и с многофункционалното си предназначение. Разположен е до западната порта на античния град. Уникален елемент на този комплекс е амфитеатрално изградения театрон с лице към площадното пространство на комплекса. На около десетте амфитеатрално подредени каменни седалки са се побирали 1300-1400 седящи зрители. Вероятно на това място през античната епоха са посрещани владетели и висши сановници. На каменния площад са провеждани и гладиаторски борби, които са били организирани в чест на култа към императора.
Античният комплекс, заедно с последвалите преустройства, е строен от края на II в. до към 30-40-те години на IV в.

 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно