АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

На 11.11.2008 г. в Регионален исторически музей - Стара Загора беше подписан договора за завършване на строително-ремонтните работи по новата музейна сграда на музея. Тържествената церемония се състоя на първо експозиционно ниво (Антична улица) в музея. На нея присъстваха кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев, зам. кмета проф. Димитър Динев,  изпълнителния директор на фирмата-изпълнител “Строителна Компания Трейс” АД  Михаил Зафиров, служители от Община Стара Загора и РИМ-Стара Загора, много журналисти от старозагорските медии. Ремонтните работи са на обща стойност 790 000 лева, заделени от общинския бюджет.
Обещанието на кмета проф. Св. Танчев беше, че музеят ще отвори постоянната си експозиция за публика през следващата година, на националния празник на Република България 3 март. Предлагаме ви пълния текст на речта на проф. Танчев:
"Преди да положим подписите, искам да отбележа, че едно от нещата, които сме записали в нашата програма е именно – довършване на музея. Сградата е започната отдавна, но за съжаление не всичко е направено съвсем добре от изпълнителят и трябваше в процеса на работа да отстраняваме такива неудачи. В същото време искам да отбележа, че ние държим на това, сградата да бъде довършена по начин, по който бе предвидено това да стане, да бъде довършено всичко онова, което е предвидено около нея като площадно пространство – имам предвид отвсякъде, от всички страни. Да придобие онзи вид, който е предвиден като цяло. Това е нашата голяма идея и не случайно сега се опитваме да си поставим някакви срокове, защото това е много важно. Когато говорим с цифри, със срокове, хората, като че ли вярват повече, стига да бъдем в състояние добре да сме преценили нещата, за да можем да изпълняваме тези срокове. Те зависят, както от нас, като хора, ангажирани административно, така и от изпълнителят. И аз затова се обръщам към г-н Зафиров, преди подписването на протокола да запазим нашите взаимоотношения, така че след периода, който сме си поставили за срок, да можем да се поздравим за довършването на тази чудесна сграда, която нашия музей заслужава. Аз съм сигурен, че тепърва нашия музей и Стара Загора ще показват много експонати, ще развиват на едно по-високо ниво своята дейност, така че и, комплексно погледнато, като възможности за туризъм и за всичко онова, което може да бъде оценено като културно наследство. Нашият град има какво да покаже, и сигурен съм, с обединени сили, всички заедно бихме могли да постигнем това. Ще направим всичко възможно, за националния празник – 3 март, сградата да бъде завършена изцяло. И както чухме от г-н Зафиров, всичко това не е само желание, а е и една готовност и ние наистина ще направим всичко възможно това да се случи."
 
 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

 

 

 

 

обратно