АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

Почистване на Античния форумен комплекс на Августа Траяна

Нашата група във Фейсбук:
 

 
Дата: събота, 17 април 2010
Време: 10:30 - 13:30
Място: до Съдебната палата
Адрес: бул. Митрополит Методий Кусев №33

 

Организатори: СНЦ "Приятели на Старозагорския исторически музей", СНЦ "Археологистика" и Регионален исторически музей - Стара Загора

 

Дойде време за традиционното почистване на Античния форум в Стара Загора. Това е ежегодна проява, на която показваме, че още сме хора и милеем за своето културно наследство.
Античният форум на римския град Августа Траяна в наши дни е сборище на нехранимайковци, лентяи и наркомани. Те пият, пеят, друсат се. След всяка тяхна сбирка остават купища боклук и само Херакъл би се справил със задачата по почистването, както някога е изчистил оборите на митичния цар Авгий.
И понеже днес не можем да разчитаме на подобна свръхестествена помощ, налага се да запретнем ръкави, да превием гръб и да съберем сами боклуците. Просто така. За един по-чист и по-добър град.
Ако не е възможно да се присъедините на 17 април (събота) към нас, кажете на свои приятели, познати или на случайно срещнати, че Стара Загора има нужда от тях. Борбата с боклуците е неравна и днес всяка ръка е важна за каузата.

 
Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Представлява полукръгъл площад със запазен постамент на императорска (конна) статуя. От север площадът е ограден от амфитеатрален аудиториум с девет реда каменни седалки. В горната си част той е увенчан с арковидно оформена колонада. Непосредствено зад аудиториума е разкрита южната фасада на градските терми (баните) на Августа Траяна, строени в средата на ІІ в. върху площ от почти 7 дка. На запад форумният комплекс е ограничен от крепостните стени на града: вътрешна, построена края на ІІ в., възстановена и удебелена през ІV в. и външна - строена в края на V и началото на VІ в. Античната улица (декуманус) с посока изток-запад, пресича каменния площад и завършва при западната порта на града. Портата е широка 4,20 м. и има три врати - две катаракти (спускащи се) и една двукрила. Повече информация за обекта - в събота, 17 април, 10:30 часа ;)

Ако решите да дойдете, моля бъдете подходящо облечени - закрити здрави обувки, удобно за работа облекло, покриващо краката и ръцете.

 

Предишни акции:

 

 

 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно