АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

Почистване на Античния форумен комплекс на Августа Траяна и античната улица до Държавна опера Стара Загора

За поредна година Регионален исторически музей - Стара Загора организира традиционно пролетно почистване на Античния форум и античната улица до Операта в Стара Загора. Това с превърна в ежегодна проява, като през 2011 г. с тази акция РИМ-Стара Загора ще се присъедини към националната инициатива на Община Стара Загора за Голямо пролетно почистване на града.

Всеки гражданин на Стара Загора, който се вълнува от състоянието на културно-историческото наследство на града е добре дошъл да се включи в почистването. Осигурени са ръкавици и полиетиленови пликове за смет. Ако не е възможно да се присъедините на 9 април към нас, кажете на свои приятели и познати.

 
Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Представлява полукръгъл площад със запазен постамент на императорска (конна) статуя. От север площадът е ограден от амфитеатрален аудиториум с девет реда каменни седалки. В горната си част той е увенчан с арковидно оформена колонада. Непосредствено зад аудиториума е разкрита южната фасада на градските терми (баните) на Августа Траяна, строени в средата на ІІ в. върху площ от почти 7 дка. На запад форумният комплекс е ограничен от крепостните стени на града: вътрешна, построена края на ІІ в., възстановена и удебелена през ІV в. и външна - строена в края на V и началото на VІ в. Античната улица (декуманус) с посока изток-запад, пресича каменния площад и завършва при западната порта на града. Портата е широка 4,20 м. и има три врати - две катаракти (спускащи се) и една двукрила. Повече информация за обекта - в събота, 9 април, 10:00 часа ;)

Ако решите да дойдете, моля бъдете подходящо облечени - закрити здрави обувки, удобно за работа облекло, покриващо краката и ръцете.

Почистването ще продължи от 10:00 до 12:00 часа на 9 април 2011 г. (събота).

 

Предишни акции:

 

 

 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно