АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

 Изложба „Домът на границата на две епохи”

Имате вещи, събиращи прах нейде у дома или такива, които грижливо пазите, неща със сантиментална стойност или такива, които само се пречкат и се чудите как да се отървете от тях? Тези вещи са от 40-те – 50-те години на миналия век? Тогава Вие сте човека, от когото имаме нужда!

Сдружение с нестопанска цел "Приятели на Старозагорския исторически музей" и Регионален исторически музей - Стара Загора организират изложба „Домът на границата на две епохи”. В нея ще бъде представен дома на старозагорски чиновник през 40-те – 50-те год. на ХХ в. Изложбата ще бъде открита на 25 март 2009 г. (Благовещение).

Целта на организаторите е да се съберат и покажат вещи от всекидневието, притежание на старозагорци от периода 40-те – 50-те години на миналия век. Гражданите, които разполагат с такива предмети, датиращи от периода 40-те – 50-те години на ХХ в. ще могат при желание да дарят предметите на музея, а ако са особено ценни за тях ще се радваме ако само временно ги предоставят за времето през което ще трае изложбата.

Куратор на тази изложба е д-р Евгения Иванова от Регионален исторически музей - Стара Загора.

В случай, че разполагате с някои от долуизброените предмети и желаете да се включите в изложбата, пишете ни на e-mail rim@museum.starazagora.net или ни се обадете на тел. (042) 919 201 или 088 44 77 124 или заповядайте направо в музея на бул. Руски № 42. Ще очакваме Вашите експонати до 10 март 2009 г.

Ето част от експонатите, които представляват интерес за изложбата:

Кът на детето

Детски играчки, Детски книжки, Детски дрехи


Кът на ученика

Бюро – тетрадка, моливи, стари учебници, ученическа чанта, мастилница, перодръжка, книги, ученическа униформа

Кът на бащата

Закачалка, дървена

Облекло – костюм, шапка, обувки

Ниска масичка за гости – вестник, шише и чаши за ракия, сервиз за кафе, покривка, кутия с цигари, пепелник, радио

Кът на майката

Дрехи – връхна дреха, рокля, обувки, дамска чанта

Шкафче за домакинската посуда (по-голяма маса с покривка) – чинии, шишета, вилици-лъжици, кутии за сладки, тенджера, примус на дървени въглища за готвене, ковьорче, дървена рамка със съдове за подправки.

Печка за отопление с дърва, електромер, водомер, ютия – електрическа, куфар, часовник в стара дървена кутия, постелка за земята – килим, столове, табела с № на къщата, с името на улицата.

Снимки – семейни в дома, на излет, булчински, на сгради с хора

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно