АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

На 28 януари 2010 г. от 17,30 ч. на ІV експозиционно ниво в РИМ ще бъде открита

изложба

ЕВГЕНИЯ ИЛИЕВА – ЛЕПАВЦОВА

ПОЗНАТА И НЕПОЗНАТА


 

Евгения Илиева Лепавцова (1895–1981) - живописец, педагог, художник в Националния етнографски музей, е родена в Стара Загора.

Завършва „Живопис“ в Художествената академия при проф. Ив. Мърквичка и проф. Ст. Иванов.

През 40-те год. на ХХ век, като художник в Националния етнографски музей в София, Евгения Лепавцова започва да рисува основно акварели на български носии, облечени върху манекени, живи модели или в натура. Създава и много скици, ескизи, картини с битов сюжет – композиции с висока документална и научна стойност. Художничката е наградена от Министерството на информацията и изкуствата за рисунките си в изложбата на НЕМ „Български народни носии“ (1946 г.). По-късно печели конкурс за стилизирани рисунки на традиционни костюми за художествените ансамбли (1947 г.)

Евгения Лепавцова участва с художественото документиране на нашето традиционно облекло в четирите тома на албума „Български народни носии“, в които автор на научните текстове е Мария Велева.

В изложбата ще бъдат представени картини, рисунки, скици, традиционни носии и тъкани, притежание на РИМ и ХГ в Стара Загора.

 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно