АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

На 5 март 2008 г. (сряда) от 15:00 часа в Регионален исторически музей - Стара Загора се състоя пресконференция, на която беше представен макет на възрожденския град Железник (Стара Загора). Срещата се състоя в конферентната зала (№ 33) на РИМ - Стара Загора, бул. Руски № 42. Макетът е изработен от фирма HMW Group. Собствениците на фирмата-изпълнител Иван Илийчев и Алексей Турлаков представиха своя продукт като методика на работа и резултат.  На пресконференцията всеки от участниците в проекта по изработването на макета говори за своята дейност, за трудностите и предизвикателствата по време на изпълнението му. Ваня Донева и Светла Димитрова от РИМ - Стара Загора обосноваха нуждата от подобен онагледяващ модел на Стара Загора от времето на Възраждането (50-те - 70-те години на ХІХ век).  РИМ -Стара Загора придостави на фирма HMW Group всички налични материали от фондовете на музея (стари карти, фотографии, рисунки и запазени спомени на съвременници), хвърлящи светлина върху трудния въпрос за облика на града от това време. Даниела Димитрова, директор на Обществен дарителски фонд - Стара Загора разясни пред журналистите как точно са събрани средствата за изработване на макета. Николай Гичев, председател на Сдружението на приятелите на Старозагорския исторически музей разказа за работата на сдружението като координатор на основните дейности по проекта.

Средствата за изработка на макета възлизат на 10650 лв., събрани чрез благотворителен търг и с допълнително финансиране от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust). Пазарната стойност на подобен макет според фирмата-изпълнител е 20000-25000 евро.

Първите посетители на музея, които видяха новия макет на възрожденска Стара Загора бяха ученици от 3а и 3б клас от VІ Основно училище в Стара Загора. Всички тези деца участват в училищния клуб "Родолюбче".

Н. Гичев, Д. Димитрова, Св. Димитрова, В. Донева, Ив. Илийчев, Ал. Турлаков  
   
Децата от клуб "Родолюбче" пред новия макет Обща снимка заедно със създателите на макета
Светиниколското училище (Мащаб 1:100) Иван Илийчев и Алексей Турлаков, собственици на фирма "HMW Group"
Двуетажна селска къща (Мащаб 1:100) Църквата "Света Богородица" (Мащаб 1:150)
   

 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно