АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

                               Имаме удоволствието да ви поканим на пресконференция на 6 юли 2012 г. от 11,00 ч. в Музей „Неолитни жилища” (ул. Армейска № 20) на тема:

                                   Нови открития на археологическия комплекс Неолитни жилища (VІ хил. пр. Хр.)

         Новите проучвания са предприети във връзка с подготовката на научна публикация за откритите от археолога Минчо Димитров преди повече от 40 години в селищната могила Стара Загора-Окръжна болница раннонеолитни жилища. Ръководител на екипа е ас. Петър Калчев от Регионален исторически музей Стара Загора, а научен консултант на проекта е проф. д.и.н. Васил Николов от Националния археологически институт и музей на БАН - София. В пресконференцията ще вземат участие представители на Регионален исторически музей Стара Загора и община Стара Загора.
Публикацията ще легитимира уникалните за Европа неолитни жилища в научния свят в международен план и се осъществява по идея на директора на РИМ Стара Загора доц. д-р Светла Димитрова. Финансирането на проекта е с общински средства, съгласно решение на Общински съвет Стара Загора № 227 от 31. 05. 2012 г., с което е приета Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора 2012 г.
 

Музей "Неолитни жилища" в Стара Загора представя културата на първите земеделско-животновъдни общности в Европа. Това е уникален археологически обект, в който "in situ" са съхранени най-добре запазените в Европа останки на две жилища от ранния период на новокаменната епоха (VI-то хил. пр. Хр). Интериорът включва пещи, каменни ръчни мелнички, зърнохранилища и керамични съдове и други предмети.

 

 

 

 

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно