АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ


обратно

 

 

На 8 юли от 16:30 часа в Регионален исторически музей - Стара Загора ще бъде официално открита инициативата "Летни практики ' 2008 ". В продължение на месец и половина (1 юли - 15 август) Стара Загора ще бъде домакин на два големи проекта, ориентирани към обучение на студенти, специализанти и доброволци в областта на опазването на културно-историческото наследство. Партньори в осъществяване на инициативата са Регионален исторически музей - Стара Загора, Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) - София и фондация "Балканско наследство".

"Летни практики ' 2008 " е съчетание на два големи проекта: Лятно полево училище "Августа Траяна - Берое - Боруй" с международен доброволчески лагер  и "Тракия - кръстопът на цивилизации" - летни студентски практики за студенти от специалност "културно-историческо наследство" в СВУБИТ - София.

Лятното полево училище и международния доброволчески лагер се провеждат за втора поредна година в Стара Загора. През 2008 година в града ни пристигат доброволци от САЩ, Канада, Мексико и Япония. Те ще работят на археологически обекти под ръководството на специалисти от Регионален исторически музей - Стара Загора (РИМ - Стара Загора). Лятното полево училище ще бъде реализирано на три етапа: 1 - 14 юли, 16 - 30 юли и 2-16 август. Същевременно, от 16 - 30 юли ще се проведе и международен доброволчески работен лагер, чиято цел е доброволците да подпомогнат усилията на Старозагорския музей в опазването на културно-историческото наследство в града.

Проектът "Тракия - кръстопът на цивилизации" се реализира благодарение на общите усилия на РИМ - Стара Загора и СВУБИТ - София. Същността му е запознаването на студентите с практическите аспекти на музейната, екскурзоводската и археологическата работа. Студентите, обучаващи се в специалност "културно-историческо наследство" ще останат в Стара Загора в периода 7 - 21 юли.

Официалната програма за 8 юли включва:

 

16:30 Откриване на програмата "Летни практики ' 2008" със слово на доц. д-р Евгений Сачев от СВУБИТ - София.

 Представяне на официалните гости.

Поздравителни адреси от Областния управител на административна област с център Стара Загора, от кмета на Община Стара Загора, от кмета на Община Казанлък.

17:10 Представяне на проектите Лятно полево училище "Августа Траяна - Берое - Боруй" и "Тракия - кръстопът на цивилизации"

17:30 Пресконференция

 

Официалната програма ще се състои в административната сграда на Регионален исторически музей - Стара Загора, бул. Руски № 42, 6-и етаж, зала № 33.

Регионален исторически музей - Стара Загора
6000 Стара Загора
бул."Руски" № 42
 

e-mail: rim@museum.starazagora.net

 

обратно