Старозагорски лъвовеСНИМКИ ОТ СЪБИТИЯ


 

начало

 

 

ПОСЕЩЕНИЕ НА КОРЕЙСКИЯ  ПОСЛАНИК И СЪПРУГАТА МУ

                 На 23 март 2012 г. Н.пр.д-р Чън Би-Хо извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България и съпругата му – художничката Анна Ким., посетиха Регионален исторически музей - Стара Загора. Те се запознаха с културно-историческото наследство на нашият град, представено и чрез богатата експозицията на музея. Те посетиха града на липите по повод, откритата предната вечер в Градската художествена галерия изложба на Анна Ким „Цветовете на Корея”.

СРЕЩИ В ЧЕТВЪРТЪК

за историята на официалните и национални празници в Третата българска държава 1879-2012 г

              На 23 февруари 2012 г. в лекционна зала № 33 на Регионален исторически музей – Стара Загора доц. д-р Петко Петков , зам. Ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ни представи увлекателния си разказ. Лекторът сподели своите наблюдения и анализира тежестта на празниците и историческото основание те да присъстват в календара, както и разбиранията си за настоящото им състояние и възможните изменения. Доц. д-р Петко Стефанов Петков е преподавател по Нова история в Историческия факултет на Великотърновския университет, председател на СУБ – Велико Търново и член на УС на Българското историческо дружество. Научен консултант и участник във филмите: „Пътят на Левски”, „Снимка след 100 години” и „Щтрихи от първия български парламент”. Автор е на книгите: „Климент Браницки и Търновски (Васил Друмев) – архиерей и държавник 1878-1901”, „Идеи за държавно устройство и управление в българското общество 1856-1879 г.”, „Документи за Новата история на България ХІХ в. – началото на ХХ в.”; „Историята като полифония. Изследвания по нова история на България”, „Преди сто и повече години” и др.

Доц. д-р Светла Димитрова подари на госта на РИМ – Стара Загора сувенир със символа на града – каменен релеф с изображение на лъвица с лъвче.

ПРЕДАВАНЕ НА ЗНАМЕТО НА СТАРОЗАГОРСКОТО ВЪСТАНИЕ ЗА РЕСТАВРАЦИЯ

               На 21 януари пред местни медии бе направен отчет за набраните средства в резултат на дарителската кампания за реставрацията на знамето на старозагорските въстаници (2010-2011 г.). Д-р Елица Цветкова (специалист реставратор) сподели с журналистите плана си за етапите и технологията на консервационно – реставрационните дейности. Веднага след пресконференцията тържествено и бе поверена музейната светиня.

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

На 01 декември 2011 г. в на II -ро експозиционно ниво в РИМ - Стара Загора, бе официално открита изложбата "130 модерно българско монетосеченене" дело на Исторически музей - Нова Загора с участие на експонати от фондовете на старозагорския музей.

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

На 29 ноември 2011 г. на IV -то експозиционно ниво в РИМ - Стара Загора, настоящият заместник-кмет на община Стара Загора и бивш областен управител Йордан Николов официално откри атрактивната етнографска изложба на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил, на тема „Човешкият кръговрат – миг и вечност” пресъздаваща обичаи и обреди, свързани с важните етапи от биологичното и социално развитие на човека, разтеглени във времето.

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

На 23 ноември 2011 г. в исторически музей Димитровград се състоя откриване на изложбата "Праисторическа Тракия VІ - ІІІ хил. пр. Хр." Изложбата включва археологически материали от няколко български музеи - РИМ - Стара Загора, РИМ - Пазарджик, РИМ - Ямбол, АМ - Раднево. Гражданите на гр. Димитровград ще могат да видят емблематични за праисторическия период находки, открити през последните години на територията на Тракийската низина. Те показват развитието на древноевропейската култура от новокаменната до каменно– медната епоха и бронзовата епоха в този район. Изложбата досега е показвана в Стара Загора и Кюстендил при висок посетителски интерес.

 

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

СЕПТЕМВРИ 2011

          Беше открита с чудесните фолклорни танци и музика на ансамбъл "Загоре", изпълнени пред портала на Регионален исторически музей - Стара Загора, под бурните аплодисменти на посетителите, очакващи поредната незабравима нощ.

 

 

          Брилянтното представление на малките и големи изпълнители от Балетната школа с ръководител Снежана Дескова се състоя в неповторимата атмосфера на античната улица в музея.

 

           Една магична нощ изживяха посетителите в лапидариума на музея под звуците на Военния духов оркестър на Втора Тунджанска лека пехотна бригада, придружени с демонстрация на уличен фитнес и паркур. Вечерта премина под мотото "Да съхраним спортната слава на Стара Загора". Събитието се състоя, благодарение на инициативен комитет от будни и родолюбиви старозагорци и видни спортисти, които дариха на музея свои награди от важни международни състезания.

 

            Голяма атракция за посетителите се превърнаха ателиетата за възрастни "Вещи в занаята...", където различни майстори демонстрираха своите умения и запознаха любопитните с тайните на своите хобита и занаяти.

 

        На най-голям интерес се радваше отвореният за първи път пред широката публика култов комплекс "Ески Джамия". Посетителите имаха възможността да се запознаят с извършените реставрационни дейности по комплекса и да го сравнят със състоянието му от преди една година, когато Регионален исторически музей - Стара Загора отвори вратите му за любопитните в началото на реставрацията. Сред възхитените гости бе и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

         "ПОСРЕЩАНЕ НА ИМПЕРАТОР СЕПТИМИЙ СЕВЕР"

         На 18 септември 2011 г. Стара Загора стана свидетел на грандиозна историческа възстановка, базирана на реално събитие от 202 г. Интерпретацията бе организирана от Регионален исторически музей - Стара Загора с помощта на клубове за исторически възстановки, неведнъж връщали времето назад с автентичността на костюмите и атрактивността на изпълненията си. Събитието се превърна в кулминацията на IV-тото издание на младежкия фестивал "Различния поглед" като започна рано през деня на античната улица и се превърна в незабравим празник за зрителите. Те имаха рядката възможност да опитат римски и тракийски блюда по оригинални антични рецепти, приготвени от представителите на "Сдружение за антични и средновековни реконструкции - Сила" - гр. Пловдив, да се насладят на орфическа музика, да научат повече за римската мода, а мнозина дори и сами да се превъплатят в персонажи от древността.

 

 

Най-голяма атракция бе пазарът на роби, където сенатори и търговци купуваха и продаваха стоката си по античен маниер, а неколцина смелчаци сами взеха участие и бяха продадени на свои близки и приятели.

 

Самият император (представен от вокала на "Пърфект стрейнджърс" - Борис Тасков) пристигна с грандиозен парад на Античния форум в късния следобед, съпровождан от почетна кохорта легионери от "Сдружение за исторически реконструкции - Скития Минор - ІІІІ легион скитика" - гр. Добрич и внушителна свита (съставена от доброволци). Над 900 зрители наблюдаваха зрелището, което включваше религиозен ритуал на жрец и весталки, тържествени речи и специална легионерска клетва.
     

 

В чест на основателя на династията на Северите на старозагорската арена се биха най-добрите гладиатори в Тракия (представени от "Дружество за исторически възстановки - Чигот" - гр. Варна), а зрителите с шумни овации подкрепяха бойците в нелеката им задача. Императорът също се вслушваше в тълпата при решението си дали да вдигне палец и да помилва гладиатора, загубил битката. Неочаквано за всички победител в игрите се оказа единствената жена сред гладиаторите - дизайнерката Галина Атанасова, която Септимий Север награди с дървен меч и палмова клонка.

     

ПОСЕЩЕНИЕ НА КУБИНСКИЯ ПОСЛАНИК         

  На 16 май 2011 г. извънредният и пълномощен посланик на Република Куба у нас Н.Пр. Тересита Капоте Камачо бе на визита в Регионален исторически музей - Стара Загора, придружена от бившия кмет на града д-р Евгений Желев, народен представител от Коалиция за България. Високите гости бяха приветствани от директора на музея доц. д-р Св. Димитрова,

 

 

след което разгледаха експозицията и се запознаха с древната история на нашия град. Н.Пр. г-жа Камачо изрази възхитата си от видяното и желанието си за ново посещение при първа възможност.

 

снимки: Р. Караманова

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

МАЙ 2011

На 14 май 2011 г. хиляди старозагорци за пореден път взеха участие в инициативата. Нощта бе официално открита с "Вечер на дарителя" - тържествено връчване на свидетелства на дарителите на музея през годината от кмета на града проф. Светлин Танчев.

 

 

След което проф. Танчев си купи книги от ретро книжарницата на музея "Последен шанс", където беше даден шанс на посетителите да си закупят стари книги и картички на изключително ниски цени.

 

 

Желаещите имаха възможност да посетят различни атракции, подготвени специално за събитието като театъра за възрастни "Комедия Дел`Арте", представен от Държавен куклен театър, да се включат в инициативата "Да напишем заедно най-дългата приказка", да послушат изпълнения на група „Рамона” с худ. р-л Петко Бонев в къща - музей Градски бит, да гледат лятно кино за края на Римската империя, организирано от кино Промакс на Античният форум или просто да разгледат нови и стари интересни изложби.

 

 

Най- популярни бяха тези атракции, в които посетителите имаха възможност сами да вземат участие като играта "Открий съкровището с фенерче" или къта за римска мода и снимки "Дяволът носи... тога", където желаещите бяха обличани в римска тога, с която имаха възможността да се снимат в автентична обстановка.

 

 

За играта "Гатанката отгатни и нататък премини" на входа на всеки обект посетителите получаваха по една гатанка, отговорът на която ги отвежда в друг. В последния пети обект (Регионален исторически музей - Стара Загора) те получиха своята награда. Така участници имаха възможността да отнесат със себе си и един спомен за преживяната магична нощ.

 

снимки: Р. Караманова

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПОСЛАНИКА НА ЮАР

На 11 май 2011 г. Н.Пр. Шийла Камерър, извънреден и пълномощен посланик на ЮАР в Република България посети Регионален исторически музей - Стара Загора. Тя се запозна с културно-историческото наследство на нашият град, представено и чрез богатата експозицията на музея.

 

 

Важна част от пътешествието на Н.Пр. г-жа Камерър в миналото на града заеха Неолитните жилища, където тя изрази възхищението си от уникалността на обекта.

 

снимки: Д. Боева, С. Кайракова

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

На 21 април 2011 г. Министърът на културата Вежди Рашидов в присъствието на премиера Бойко Борисов даде официален старт на реставрацията на Ески Джамия по проекта „Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите, гр. Стара Загора”. Директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора доц. д-р Светла Димитрова връчи официално на министър Рашидов ключа на джамията, който от своя страна тържествено го предаде на строителите.

 

снимки: Ж . Симитев

ПОСЕЩЕНИЕ НА НОРВЕЖКИЯ ПОСЛАНИК

На 25 март 2011 г. в Регионален исторически музей – стара Загора беше на посещение Н.Пр. Тове Скарстейн, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Норвегия в България. Тя се запозна с културно-историческото наследство на Стара Загора и региона, представено в експозицията на музея.

 

 

Посланик Скарстейн посети и музей Неолитни жилища. В своето посещение тя беше придружавана от областния управител на Област Стара Загора г-н Йордан Николов.

 

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

На 31 март 2011 г. се състоя тържественото откриване на новата изложба „Приказки без край – познатия и непознатия Вадим Лазаркевич“ в Регионален исторически музей. Организатори освен РИМ – Стара Загора са и библиотека "Захарий Княжески", библиотека "Родина", арт клуб "ВИК", Държавен куклен театър – Стара Загора и Община Стара Загора.

 

 

На събитието освен многобройните гости присъстваха семейството на самият В. Лазаркевич, както и Милена Дамянова - зам. министър на образованието, младежта и науката, Виктор Метьолкин - първи секретар на Руското посолство, Ваня Трайкова - главен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката, доц. д-р Мария Николова - Университет по библиотекознание и информационни технологии, Йордан Николов - областен управител на област Стара Загора.

 

 

Големият интерес към изложбата и малките гости на музея, грижещи се за доброто настроение на посетителите, бързо превърнаха събитието във весел празник за малки и големи. А тези, които не можаха да дойдат, ще очакваме на IV - то експозиционно ниво на музея до 30 юни. Заповядайте !!!

 

снимки: Г. Илиев

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

На 17 февруари 2011 г. в Регионален исторически музей - Стара Загора беше тържествено открита фотоизложбата „Архивът Гипсън”. На откриването присъстваха посланикът на Съединените американски щати у нас Негово превъзходителство Джеймс Уорлик, кметът на град Стара Загора проф. Светлин Танчев, областният управител г-н Йордан Николов и депутати от 27-и старозагорски многомандатен избирателен район.

Негово превъзходителство Джеймс Уорлик произнесе слово на български език за жеста на американското семейство Нели и Робърт Гипсън да върнат обратно в България откупените от тях негативни плаки и значението на фотографиите за историята и културата на Балканите.

Над 180 стъклени негатива са в основата на фотоизложбата „Архивът Гипсън“ - фотографии от 1912-1913 и 1940 година.

Фотографът Иво Хаджимишев е съставител на изложбата. Той подари на Държавна опера - Стара Загора портрет на известния тенор Димитър Узунов, роден в Стара Загора.

Изложбата „Архивът Гипсън” ще остане в РИМ - Стара Загора до средата на месец март.

 

снимки: Ж . Симитев

Благотворителната вечер

За децата на Стара Загора

която се проведе на 16.12.2010 в Регионалния исторически музей събра 11000 лева.

    Благодарение на старозагорската общественост и обединените усилия на организаторите: Клуб Мисис България, Европа Директно, Обществен дарителски фонд - Стара Загора, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Ротари Клуб, Ротаракт Клуб, Иннер Уийл Клуб, Интеракт Клуб, Зонта Клуб Стара Загора, Лайънс Клуб Стара Загора – Августа,  събраните средствата ще помогнат за закупуване на дефибрилатор за детско отделение към МБАЛ „Проф. Стоян Киркович”, за развитието на артистичните и спортни заложби на децата от домовете в региона и подпомагане на провежданите в музея ателиета за деца.

   За доброто настроение по време на благотворителната вечер концерт изнесоха възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” от класа на доц. Нинова. Официален гост на инициативата беше областният управител на Стара Загора Йордан Николов.

 

          Дарителите, участвали в търговете за художествени произведения и кулинарни изкушения и по този начин дали своя принос, са: Николай Далаков, Александър Алексиев, Кольо Колев, Младен Стоянов, Камен Маринов и Ангел Ангелов, Красимира Чахова, Николай Катеров, Елмира Минчева, Румен Русев, Таня Русева, Донка Колева, Петя Йорданова, Светла Димитрова, Даниела Димитрова.

 

      Учениците от професионалната гимназия по обществено хранене "Райна Княгиня" за пореден път доказаха своите умения в кулинарията и кетъринга като дадоха възможност на гостите да се подкрепят с вкусните плата, подготвени специално за събитието.
 

снимки: Ж . Симитев

 

В "Нощ на музеите и галериите "2010 г."– 24 - 25 септември, РИМ - Стара Загора отвори вратите си за хилядите желаещи да вземат участие в инициативата в рамките на Европейските дни на наследството.

 

 
Посетителите с огромен интерес разгледаха уникалната експозиция и първата изложба на фотоклуб "Бленда и половина".

 

Забавляваха се с приятелите ма музея

снимки: Д. Кръстева

 

Бурно аплодираха  представлението "Котки върху стар керемиден покрив" на блестящите артисти от Държавен куклен театър.

 

 

Насладиха се на изпълненията на хоровете "Родина" и "Жарава".

 

снимки: Д. Кръстева

 

Музейните обекти (някои от които отворени за пръв път за широката публика) се радваха на не по-малък интерес. Особено много бяха желаещите да се запознаят с проучванията и плановете за реставрация на известната на всички старозагорци ЕСКИ ДЖАМИЯ.

 

снимки: Д. Кръстева

 

На 18 май колективът на РИМ отбеляза своя професионален празник – Международният ден на музеите. Музейните специалисти бяха поздравени от г-н Велизар Балабанов, зам. кмет на Община Стара Загора и ученици от НУМСИ “Христина Морфова”.

Връчени бяха и 16 дарителски свидетелства.

 

снимки: Д. Кръстева

 

На 11 май 2010 г. в Стара Загора по инициатива на Йордан Николов, областен управител на област Стара Загора, стартира проект “Раждането на Европа – история и реалност”. Гостите – посланици, зам. министри, народни представители, областни управители, кметове посетиха Неолитни жилища и Регионалния исторически музей.

 

фото Р. Караманова

 

На 5 май 2010 г. в РИМ бе открита веществено-документална изложба “Тишината на войната, грохотът на мира...”, посветена на 65 години от края на Втората световна война.

 

фото: Г. Илиев

 

На 22 и 23 април 2010 г. в Стара Загора се проведе НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЛИЧНОСТТА В ИСТОРИЯТА” с научен ръководител – проф. д-р Георги Бакалов.

Конференция бе под патронажа на проф. Светлин Танчев – кмет на Община Стара Загора.

 

фото: Д. Кръстева

 

На 23 март 2010 г. по покана на Тракийския университет в Стара Загора бе френският посланик в България Н. Пр. Етиен дьо Понсен.

При гостуването си той посети и музеен обект “Неолитни жилища”.

 

Снимки Р. Караманова

 

На 1 март 2010 г. на ІV-то експозиционно ниво в РИМ бе открита изложба

НИШКИ ОТ СВЕТЛИНА” (китайска бродерия)

 

 

На 12 февруари 2010 г. Регионален исторически музей - Стара Загора бе домакин на XXIX регионална среща на археолозите от Югоизточна България, която се проведе под патронажа на проф. Светлин Танчев – Кмет на Община Стара Загора.

 

 

Експонати от РИМ – Стара Загора са включени в международната изложба “Византия – Блясък и Ежедневие”, която се организира от “Изложбена палата – Бон”, Германия. Стара Загора е представена с бронзов модел-матрица с изображение на евангелска сцена “Благовещене”, шлем и ламелен щит. Последните два експоната са реставрирани и консервирани в лабораториите на Централния римско-германски музей в гр. Майнц, Германия.

Изложбата ще бъде открита на 25 февруари и ще продължи до 13 юни 2010 г.

 

 

На 28 януари 2010 г. от 17,30 ч. на ІV експозиционно ниво в РИМ бе открита

изложба

ЕВГЕНИЯ ИЛИЕВА – ЛЕПАВЦОВА

ПОЗНАТА И НЕПОЗНАТА

В изложбата са представени картини, рисунки, скици, традиционни носии, тъкани и накити, притежание на РИМ и ХГ в Стара Загора.

 

 

Сградата на Регионален исторически музей-Стара Загора е Сграда на годината 2009 в категория Сгради със специално предназначение.

На 28 декември 2009 г. кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев връчи официално на ст.н.с. д-р Евгения Иванова, вр.и.д. директор на РИМ, спечелената награда. Като инвеститор на обекта Община Стара Загора и проектантите на сградата получиха статуетка и Диплом на специална церемония на 15 декември в София.

Конкурсът «Сграда на годината» е основан през 2002 г. от в. „Строителство Градът” под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и със съдействието на браншовите архитектурни и строителни организации в България.

 

На 19 декември 2009 г. в РИМ се проведе среща с д-р Стефан Тошев - внук на легендарния генерал Стефан Тошев и правнук на бележитата старозагорска учителка и създателка на Девическата гимназия в града ни – Анастасия Тошева.

На срещата, организирана от Регионален исторически музей – Стара Загора и Библиотека „Родина”, бе представена книгата „Победени без да бъдем бити” от ген. Стефан Тошев.

 

 

В навечерието на Деня на народните будители, на 29 октомври 2009 г., в РИМ бе отчетен ученическият конкурс „Фамилията Тошеви в историческата памет на старозагорци”. Участваха 17 ученици с 10 презентации.
Компетентно жури отличи следните участници:
І място: Динко Атанасов, VІІ «б» клас, І ОУ «Георги Бакалов», Стара Загора
ІІ място: Дзаньо Митев, V клас, СОУ «Христо Ботев», гр. Карлово
ІІІ място: Станимир Данчев, VІІІ «а» клас, ПГВМ, Стара Загора
Поощрителна награда: Митко Митев, Недялко Тодоров, Николай Тилев, ІV ОУ «Кирил Христов», Стара Загора
Награда за най-оригинална идея: Жеко Желев, Мартин Георгиев, СОУ «Васил Левски», Стара Загора.

 

Снимки Д. Кръстева

 

Връчени бяха грамоти на екипа от ПГСАГ „Л. Байер” Стара Загора, който под ръководството на инж. Росица Цонева изготви и поради на РИМ мултимедийната презентация „Делото на Байер – традиция и приемственост”: Севги Марем, Надежда Атанасова, Стефка Михайлова, Габриела Русева.

 

Снимки Д. Кръстева

 

По проект “Представяне на Старозагорски регион като устойчива и предпочитана туристическа дестинация с помощта на Световната Асоциация на туристическите Агенции WATA”, реализиран под патронажа на Областния управител Йордан Николов, на 13 октомври в Стара Загора гостува г-жа Кристин Фурние, изпълнителен директор на WATA. Тя посети новата експозиция на Регионалния исторически музей и Неолитни жилища.

 

 

 

В сградата на музея бе направена и Презентацията на туристическия потенциал на регион Стара Загора. Г-жа Кристин Фурние връчи Знакът на Световната асоциация на туристическите агенции на областния управител Йордан Николов и на кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев. Сертификат на асоциацията получи и ст.н.с. д-р Евгения Иванова, вр.и.д. директор на РИМ.

 

 

 

На 1 октомври 2009 г., в навечерието Денят на Стара Загора и в чест на 130 г. от възстановяването на града, Регионалният исторически музей бе тържествено осветен. Молебен за здраве и благоденствие на целия български народ отслужиха отец Йордан Карагеоргиев от Катедралната църква “Св. Димитър” и отец Евгений от църквата “Св. Троица” в Стара Загора.

Специални гости на събитието бяха проф. Д. Динев, зам. кмет на Община Стара Загора, г-н Т. Руканов, председател на Общинския съвет, проф. Иван Станков, ректор на ТУ, бриг. ген. Главев, командир на Пехотна Тунджанска дивизия.

 

 

 

В залата за временни изложби на РИМ на 1 октомври 2009 г. бе открита веществено-документална изложба “СТАРА ЗАГОРА – ГРАД, ВЪЗКРЪСНАЛ ОТ РУИНИТЕ”. Посветена е на 130 г. от възстановяването на града. Организатори на изложбата са Община Стара Загора, РИМ, Териториален държавен архив и библиотека “Родина” в Стара Загора.

При откриването правнучките на Либор Байер дариха на музея негови лични вещи.

 

 

На 1 октомври в РИМ се проведе среща на правнучките на Либор Байер, Елеонора Чонкова, Лидия Костова и Станислава Домбровска с музейни специалисти, журналисти, ученици и учители от ПГСАГ “Л. Байер”. На срещата те разказаха за своя прадядо и родът му, представиха негови личните вещи, които дариха на музея.

 

 

В навечерието на 5 октомври – Ден на Стара Загора и по случай 130 години от възстановяване на града, ученици от ПГСАГ “Л. Байер” с ръководител инж. Росица Цонева подготвиха и представиха родословното дърво на Либор Байер.

 

 
В Нощта на музеите и галериите – 25 септември 2009 г., хилядите посетители на РИМ разгледаха постоянната експозиция на музея, изложбата “Археологическо лято 2009 в Стара Загора”, насладиха се на експонатите от частна колекция “Представяме само тази нощ…”

 

 

На античната улица мъжкият октет “Св. Йоан Дамаскин” с диригент Стефка Минкова изпълни православна музика “Тебе поем”.

 

 

Бурните аплодисменти на публиката събраха и малките балеринки от Балетната школа към читалище “Родина” с художествен ръководител Снежана Дескова.

 

фото: Д. Кръстева

 

Младежката театрална студия “Сцена 99” с художествен ръководител Христофор Недков представи “Да потършуваме из старата ракла...” – градско облекло и интимно бельо от преди век

 

Снимки: Юлия Славова

 

В къща-музей “Градски бит ХІХ век” гостува колекция “Коприна” на РИМ – Хасково с изложбата “Девет товара коприна и още девет везани”.

 

 

В нощните часове дълга опашка се виеше и пред Късноантичната мозайка от римски частен дом (ІV в.) на бул. “Столетов” 117.

 

фото: Д. Кръстева

 

От 17 до 20 септември 2009 г. в рамките на Европейските дни на наследството в Регионален исторически музей бе представена презентацията на ЧСОУ “Нов век” в с.Кирилово за участието му в проект “Електронен пътеводител на България”, спечелил две награди на Европейски форум на “Майкрософт”, Виена, март 2009 г.

Лектор в семинара на тема ”Музеи и туристи – съдружници по неволя” бе Кремена Цветкова – експерт в Европейския съвет по туризъм

За първи път “На гости в музея” бяха и деца от 24 СДГ “Радост” в Стара Загора

Ученици от СОУ “В.Левски” – Стара Загора с ръководител Юлия Славова участваха в художествено ателие “Родопските багри през детските очи”.

 

 

На 1 септември 2009 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив бе открита изложбата “Домът на границата на две епохи” на РИМ – Стара Загора и Клуб Приятели на Старозагорския музей.

Изложбата ще гостува до 28 септември 2009 г.

 

 

В РИМ – Стара Загора гостува изложба “ДОМ В РОДОПИТЕ”. Тя е по проект “Формиране на гражданско общество в областта на културата: културата като ресурс за местно развитие” финансиран от Тръст „Гражданско общество в Централна и Източна Европа”.

Експозицията на Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян и Клуб “Приятели на Смолянския исторически музей” представя дома от началото на ХХ в. в централната част на планината.

Изложбата бе открита на 20 август от г-н Белчо Белчeв – зам. Кмет на Община Стара Загора в присъствието на доц. д-р Ирена Бокова – Нов български университет, Таня Марева – директор на РИМ-Смолян, ст.н.с. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ – Пловдив, много приятели и гости на Старозагорския исторически музей.

 

 

 • На 15 август 2009 г. приключи последната сесия на проекта "Августа Траяна - Верея - Боруй", който Регионален исторически музей - Стара Загора реализира съвместно с фондация "Балканско наследство". През изминалите четири седмици участниците в прoекта взеха участие в археологическите проучвания в Ески джамия и почистиха част от укрепителната система на античния град Августа Траяна.

 •  

  НОВИ ДАРЕНИЯ В РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
  На 29 юли 2009 г. екипът на вестник “Местен 24 часа” дари цялото течение от 5 юни 1998 г. до 31 юли 2009 г. (1069 броя) на РИМ. В библиотеката на музея достъп до вестниците ще имат не само специалистите, а и гражданите.
  На 30 юли 2009 г. Никола Раданов - ковчежник на 16-та Беломорска пехотна дивизия, участвала във Втората световна война, дари на музея на специална церемония снимки и историята на дивизията.
  Проф. Светлин Танчев – кмет на Община Стара Загора му изпрати поздравителен адрес, а от името на РИМ му бе връчено дарителско свидетелство.
  Благодарим ви, приятели!

  Сн. Тодор Русев и Жейна Колева

   

  От 20 юли 2009 г. за трета поредна година Фондация "Балканско наследство" и РИМ Стара Загора реализират проект “Полево археологическо училище Августа Траяна - Берое - Боруй”. И тази година участниците ще се запознаят с културно-историческото наследство на града и региона, ще участват в археологически разкопки, ще имат лекции и практически семинари.

   

   

  Ревю на модно интимно облекло от края на ХІХ – първата половина на ХХ в. бе представено на 19 юли 2009 г. пред гостите на ЕМО “Етър”. Над четиридесет музейни експоната от фондовете на Регионален исторически музей – Стара Загора и ЕМО “Етър” – гащи, комбенезони, нощници, корсети, колани с жартиери, демонстрирани от габровски девойки, възхитиха многобройната публика.

   

   

  РИМ Стара Загора и Клуб Приятели на Старозагорския исторически музей гостуват с изложбата “Домът на границата на две епохи” в РИМ Смолян. Тя е уредена в рамките на проект "Формиране на гражданско общество в областта на културата: културата като ресурс за местно развитие", финансиран от Обединението за гражданско общество в Централна и източна Европа (CEE Trust).

  Изложбата бе открита на 16 юли 2009 г. от г-н Христо Георгиев, зам. кмет по хуманитарни и социални дейности на Община Смолян. И благословена от негово преосвещенство Константински епископ Антоний.

   

   

  На 28 май 2009 г. в Лапидариума на открито на РИМ се проведе пресконференция с журналисти от старозагорските медии, на която бе отчетено приключването на строителните дейности по сградата на музея. На пресконференцията присъстваха проф.Димитър Динев, зам. кмет на Общината, арх. Георги Чернев, арх. Петър Киряков, арх. Николай Вътев – автори на архитектурния проект на сградата, инж. Михаил Зафиров - изпълнителен директор на “Трейс” Стара Загора, Никола Стоянов – носител на наградата “Стара Загора” за 2009 г. за изготвяне и реализиране на проект за реставрация, консервация и адаптиране на лапидарните паметници на I-во експозиционно ниво на новооткритата експозиция на Регионален исторически музей - Стара Загора.

   

  фото: Д. Кръстева

   

  На 18 май музейните специалисти отбелязаха своя професионален празник – Международния ден на музеите. Тази година той бе под мотото “Музеи и туризъм”. В този ден Регионален исторически музей беше посетен от над 900 души, а музейните обекти в града видяха над 400 старозагорци и гости на града.

  На празника ние посветихме:

  Изложба “Експонати от Старозагорско в НАИМ-БАН”, открита на 15 май 2009 г. в РИМ. На откриването присъстваха ст.н.с. д-р Людмил Вагалински, зам. директор на НАИМ-БАН, Аксиния Бутева, главен експерт в НЦМГИИ към МС, Диана Атанасова, началник отдел “Култура и вероизповедания” в Община Стара Загора. Изложбата бе представена от Марияна Минкова – куратор.

  фото: Д. Кръстева

   

  На 18 май в къща-музей “Градски бит ХІХ век” бе открита изложба “Домът на границата на две епохи”. Уредена е от клуб “Приятели на Старозагорския музей” и РИМ и е по проект, финансиран от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

  По традиция бяха връчени и дарителски свидетелства на 14 наши приятели, дарили ценни и интересни експонати.

   

  фото: Д. Кръстева

   

  Община Стара Загора и Регионален исторически музей на 19 май 2009 г. представиха книгата “Хронологическо описание на по-важните и забележителни събития в град Стара Загора в черковно, училищно и общонародно отношение в ХІХ в.” на хаджи Господин Славов.

  Ст.н.с. Величка Койчева говори възрожденска Стара Загора и мястото на хаджи Господин Славов. Доц. д-р Вера Бонева (от СВУБИТ-София) очерта приносът на спомените в националната мемоаристика от Възраждането.

   

  фото: Д. Кръстева

   

  начало