Старозагорски лъвовеСНИМКИ ОТ СЪБИТИЯ


 

начало

 

УИКЕНД В МУЗЕЯ

достига до Вас благодарение на финансовата помощ на

XIV - и уикенд

Коледна звезда

   на 03 и 04.12.2011 г.

 

 

снимки: Г. Илиев и Р. Караманова

 

XIII - и уикенд

Фантомът на операта

       На 05 и 06.11.2011 г. на IV-то ниво в РИМ малчуганите оцветяваха маски и сами сглобяваха хартиени кукли и оцветяваха техните дрешки с различни шевици и украси, характерни за българската народна носия.

 

        

      Децата имаха възможност и да видят демонстрация на техниката за декорация декупаж, след което сами да си украсят различни съдчета, които да отнесат у дома за спомен.

 

снимки: Ж. Симитев и Д. Боева

XII - и уикенд

Богове и герои

       На 08 и 09 октомври като част от поредното издание на нашата инициатива, в неповторимата атмосфера на Античната улица посетителите имаха възможност да се насладят на няколко интересни филма, които бяха прожектирани на специално монтиран екран. За малките гости бе представена мултимедийна презентация, разкриваща по адаптиран за тях начин  дванадесетте подвига на Херакъл, след което имаха възможност да гледат на екрана и анимационни филми с подвизите на великия древногръцки герой.

 

 
   

      В художественото ателие малчуганите оцветяваха картинки с древногръцки герои и чудовища и научиха как археолозите снемат изображенията на древните богове от камък върху хартия.

снимки: Ж . Симитев

XI - и уикенд

Машина на времето

       За първи път досега и само този път, в рамките на 3 дни – 03, 04 и 05.09.2011 г., посетителите на уикенд „Машина на времето” успяха да разберат с какви мозайки хората през античността са украсявали домовете си.

 

 

      Ние показахме на желаещите как из под ръцете на древните майстори от безформени, малки парченца са се раждали съвършените форми на едно цяло, а те сами избраха какво да изобразява тяхната мозайка и вложиха максимална артистичност, изобретателност и фантазия.  

 

 

снимки: Д. Боева

X - и уикенд

Назад към каменната ера

       На 05 и 06.08.2011 г. посетителите на музея успяха да се върнат „назад към каменната ера” и да разберат какви съдове са използвали хората в праисторията и как са ги изработвали

 

 

     След демонстрацията на майстор - керамика Бончо Тодоров, който показваше на присъстващите древни и разнообразни техники за изработване на съдове и предмети, желаещите имаха възможност да дадат свобода на въображението си и сами да изпробват своята сръчност без помощта на грънчарско колело, така както са изработвани от хората преди 8-9 хил. години.

        

 

снимки: Ж. Симитев и Д. Боева

IX - и уикенд

Минало с бъдеще

       На 09 и 10.07.2011 г. на IV-то експозиционно ниво в РИМ се проведе осмия по ред уикенд в музея със заглавие „Минало с бъдеще”. По време на уикенда бяха представени традиционни занаяти от края на XIX в. и началото на XX в. със специален базар на изделия, изработени от сръчните ръце на етърските майстори, както и филм, представящ единствения в България музей на открито. 

 

 

      В художественото ни ателие желаещите имаха възможността да се научат как се правят парцалени черги, а след това на специални станчета да изпробват своята фантазия и сръчност като изтъкат сами малка черга или просто да си изработят накит от мъниста, вдъхновени от колоритната изложба „Етъра... когато миналото оживява”.

 

снимки: Д. Боева

VIII - и уикенд

Рисунки с муцунки

       

 

 

        

       

 

 

 

снимки: Ж. Симитев и Д. Боева

 

VII - и уикенд

Пътя на бирата

       Уважаваната старозагорска пивоварна се присъедини към нашите уикенди като включи и своя музей „Света на Загорка“ http://zagorkatours.bg/ в инициативата. Там посетителите имаха възможност да проследят тайните на съвременното пивопроизводство: от смесването на малца, хмела, водата и маята до пакетирането на готовия продукт. А желаещите имаха уникалния шанс да опитат кехлибарената напитка в различни етапи от нейното приготвяне.

 

 

 

         Благодарение на Георги Илиев и неговия увлекателен разказ „Хиляди години утоляване на жаждата“, възрастните посетители на историческия музей научиха много любопитни факти за древното пивоварно тайнство, представено им чрез мултимедия и различни демонстрации.

   

        Но отново най-весело и забавно бе на художественото ателие, съпътстващо уикенда. Тук малките гости на музея се запознаха с праисторическата техника на врязаната украса, използвана за декорация на глинени изделия и имаха възможност да претворят фантазиите си, рисувайки върху камък.

 

 

снимки: Ж . Симитев

VI - и уикенд

Чук-чук, яйчице,

имаш ли си сърчице?

       На 02 април малките лазарки от дома за деца, лишени от родителски грижи "Незабравка", представиха на IV-то експозиционно ниво на музея обичая Лазаруване, един от най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието.

 

 

      Отец Стефан от неделното училище към църквата „Света Троица“ изнесе прекрасна беседа на присъстващите за Възкресение Христово - най-големият празник за православните християни, символ на възраждащата се за нов живот природа. Жените от Тракийското дружество „Фере“, с. Ракитница представиха тракийските кулинарни традиции чрез изложбата на обредни хлябове, козунаци, курабии и др.,  замесвани от край време в тракийските домове. Нашите гости имаха възможността да опитат приготвеното и да научат от тракийките много интересни рецепти за настъпващите великденски празници.

        Но с най-голямо внимание сред малки и големи се ползваше художественото ателие „Червенушко“, където бяха демонстрирани тънкостите за изписването на великденско яйце с писалка и восък,  различни традиционни техники за украса и разнообразни мотиви.

 

 

     Всички участници имаха възможност да се подготвят за Великден, като си направиха с помощта на музейните работници великденски картички и отнесоха у дома собственоръчно декорираните си яйца.

 

снимки: Ж . Симитев

V - ти уикенд

ЗВЪН НА КУКЕРИ

           На 5 февруари 2011 г. посетителите на музея успяха да станат част от един малък празник като участваха в първия за тази година от Уикендите на Регионален исторически музей - Стара Загора.  С песни и танци, малките кукери от дома за деца, лишени от родителски грижи „Незабравка“, изпълниха един от най-интересните кукерски обреди „Джамал“, за да прогонят „нечистите сили“ и да пожелаят здраве и берекет през новата година.

           

           В художествено ателие „Кукери-мукери“ малки и големи усилено развихриха своите сръчност и въображение като изработиха мартенички против уроки и за здраве, както и кукерски маски, с които да прогонят злите духове от домовете си.

 

 

        Незаменима помощ указаха и двете доброволки, участнички в нашето ателие - Таня Иванова и Румяна Дечева, които помагаха на най-малките, а на желаещите показаха свежи и актуални начини за изработване на мартенички.

 

Накрая всички останаха доволни!
 

снимки: Г. Илиев

 

 

IV - ти уикенд

ПЪСТРА ТРАПЕЗА

(яли, пили и се веселили)

       

          На 4-ти и 5-ти декември РИМ – Стара Загора организира поредния уикенд, този път на кулинарна тема. Най- колоритното и апетитно събитие за месец декември започна с изложба и дегустация на традиционни гозби, приготвени от жените-доброволки на Тракийското дружество „Одринска епопея“. Посетителите имаха уникалния шанс да се докоснат до богатите кулинарни традиции на тракийци, да изпълнят сетивата си с колорита на тракийските гозби и да отнесат със себе си рецептите на ястията, които са им харесали най-много.

 

          Както обикновено обаче музеят не беше забравил и малките си посетители, които можеха да вземат участие в художествено ателие „Направи си сам - подарък“ и да изработят уникални украшения и картички за предстоящите коледни и новогодишни празници.

 

         Всички посетители имаха възможността да си направят снимка-спомен с автентични тракийски носии в специално подредения „Кът за ретро снимки“.

       Чудесно се представиха и учениците от Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, които приготвиха за нашите посетители различни вкусотии за дегустиране, някои от които бяха продадени и на търг.
 

снимки: Ж . Симитев

 

III - ти уикенд

ЛЕГЕНДИ И ПРЕДАНИЯ

(имало едно време в един далечен музей)

        Третият пореден уикенд от инициативата на нашия музей затвърди налагащото се правилото, че най-активни в събитията ни са малките посетители. Организираният за тях детски кът Приказка без край“, бе особено популярен. Тук те имаха възможност да си припомнят старите български приказки, слушайки ги на автентичен грамофон от миналия век или гледайки филмчета с любими (позабравени) приказни герои. Заедно с играта децата, научиха и някои от местните предания, като безспорен техен фаворит се оказа легендата за Змеьовите дупки.

 Приказната атмосфера оказа своето влияние. Възползвайки се от художественото ателие към детския кът, малките ни гости си изработиха маски и бързо изпълниха музея със смеещи се змеьове. 

        Разбира се възрастните посетители също не бяха забравени. Те с удоволствие слушаха беседите, представени от служителите на старозагорския музей и така получиха възможност да се запознаят с древната история на града и да разбулят истината, която се крие зад легендите за Хрищян войвода и Аязмото.
 

         Част от гостите се възползваха от това, че с билетите за уикенда можеше да посетят и Хилендарския метох и изпробваха уменията си с черковно-славянско писмо върху пясъчните таблички, които откриха в класната стая на неговата експозиция.

снимки: Ж . Симитев

II - ри уикенд

РАЗХОДКА В ПРАИСТОРИЯТА

(история за хляба, виното и гърнето...)

       Вторият тематичен уикенд, организиран от Регионален исторически музей - Стара Загора, събра много млади посетители, които се потопиха в атмосферата на древните времена. Децата и учениците се включиха в меленето на зърно с праисторичеки мелнички, опитаха хляб, създаден по праисторическа технология и замесен с "дива мая"  и изпечен от специалиста в тази област Богдан Богданов.

През целия ден работеше художествено ателие, където децата изработиха свои глинени съдове под вещото ръководство на керамика Бончо Тодоров, както и  много рисунки за себе си и своите родители.

Възрастните посетители на музея се наслаждаваха на приятната атмосфера в музея като дегустираха вино и гледаха прожекциите на документалните филми. На втория ден от уикенда над 20 от гостите пожелаха  да посетят халколитните медни рудници в местността "Мечи кладенец", до която бяха превозени от музея. На самото място изслушаха и  беседа във връзка с праисторическите методи за добиване на руда и метал.
 

снимки: Д. Кръстева

 

І - ви уикенд

ИСТОРИЯ С ЛЪВ(ЧЕ)

       Първият тематичен уикенд, организиран от Регионален исторически музей - Стара Загора, събра над 250 посетителя. Всички те имаха възможността да се докоснат до талисмана на събитието - малкото лъвче Симбанджи. Освен, че научиха какви са неговите навици и любими лакомства, посетителите имаха великодушното разрешение на малкото животинче не само да наблюдават палавата му игра, но и да го погалят.

Децата и учениците се включиха в няколко инициативи. Най-сериозната беше да се открие присъствието на лъв в различните експонати на музея. Онези, които откриха или се доближиха до точната цифра, получиха награди.

През целия ден работеше художествено ателие, където децата рисуваха своя проект за герб на Стара Загора. В ранния следобед стартираха състезания за редене на лъвски пъзели.

За по-големите деца и родители художникът-хералдик Христо Танев, автор на герба на Стара Загора, разказа за създаването му и философията, която е заложена в него. Поради „смяната на времената“ той съобщи, че се налага червеният фон, върху който е разположена лъвицата с лъвчето, да бъде заменен със зелен, тъй като човечеството навлиза в ерата на Зеления Водолей, а на Стара Загора й се налага да бъде водеща в предстоящия 2165 годишен цикъл. Освен това той обяви конкурс за най-добро предложение за лого на хилядолетния град, което ще бъде записано в канта на новооцветения герб. Наградата е една негова картина.

снимки: Д. Боева

 

 

начало