Акад. Васил Николов в РИМ-Стара Загора

На 24.03./четвъртък/ 2022 г. в Зала 33 на Регионален исторически музей – Стара Загора се проведе честване на 70-годишнината на акад. Васил Николов – археолог-праисторик в НАИМ при БАН. На събитието присъстваха г-жа Иванка Сотирова – зам. кмет на Община Стара Загора, г-жа Диана Атанасова – началник отдел „Култура“, арх. Банко Банов и г-н Любомир Желев – зам. областни управители, Станимир и Виктория Стоянови, общественици и дейци на културата.

Акад. Васил Николов се срещна с журналисти и ученици от журналистически клубове от старозагорските училища. Обсъдиха се актуални теми и проблеми, свързани с археологическите проучвания, висшето образование в България и професията археолог.

 

В следния линк може да проследите цялата пресконференция:

https://www.facebook.com/TVZagora/videos/464925358718511


Представени бяха трите нови издания на акад. Васил Николов и съавтори: „Антропоморфни керамични съдове от къснонеолитния обреден комплекс Капитан Андреево“, „Специализирано производство на сол в Провадия-Солницата през VI-V хил. пр. Хр. И обществено-икономическото му въздействие“ и „Слатина – раннонеолитното село в Софийското поле в края на VII – първата половина на VI хил. пр. Хр.“.

Акад. Васил Николов, който е ръководител на археологическите разкопки в праисторическия солодобивен център, представи презентация с последните проучвания на Провадия-Солницата, проблемите, с които са се сблъсквали по време на теренната работа и комплексните изследвания, които предстоят да бъдат направени на разкрития костен и керамичен материал. Един изключителен обект, който предизвиква удивление у всеки, който се докосне до първите хора добивали, преработвали и търгували със сол.

Събитието се проведе при огромен интерес. Акад. Васил Николов винаги е бил и ще бъде свързан с нашия град. Не веднъж е доказал твърдението си, че Стара Загора е в центъра на първата европейска цивилизация, започнала развитието си по нашите земи преди 8 000 години.

Желаем крепко здраве и професионални успехи на акад. Васил Николов!

Екипът на Регионален исторически музей-Стара Загора благодари на всички, които присъстваха на събитието и направиха срещата изключително вълнуваща.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (...
Изложбата „Спомени за бащината къща“ представя...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!