ВИДЕО: Античните мозайки на Августа Траяна

 
 

Чрез кратката документална форма се показва и мястото на римските мозайки в бита и живота на античния римски град Августа Траяна, като се прави и съпоставка с други световни шедьоври. Изводът е, че днес Стара Загора може да се гордее с ролята и визията, които градът е имал в античния свят. Продуктът допълва визуалните и информационните материали на музея. 

 

Една от изкусно изработените подови мозайки, открита при спасителни разкопки през 2009 и допроучена през 2011 г., е наречена „Дионисиево шествие“. Днес тя е експонирана на античната улица в сградата на Регионалния исторически музей. Специалистите я определят като най-красивата, откривана до сега в България. Уникална е освен с изяществото на изработката си също и със сцената, която изобразява - фигурата на Селен, веселяка от свитата на Бог Дионис, който е придружен от две танцуващи менади.

 

„След почистването и експонирането на самата мозайка всички цветове на камъните изгряха и се видяха и детайли от фигурите. Те са направени с толкова малки камъчета и с толкова различни нюанси, че могат да проговорят“ - разказва ас. Мария Камишева, която работи по проучването на мозайката.

 

Филмът е дело на екипа на „Инфоз“ (Венета Асенова и Илко Груев) и е подготвен с консултантската помощ на асистент Мария Камишева – ръководител на отдел "Антична археология" в Регионален исторически музей - Стара Загора. Текстът и визията се допълват от авторската музика на Иван Драголов.

 

постоянна експонация

Началото на музейното дело в Стара Загора е...
Изложбата представя над 600 експоната от...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!