Втори ден от Национална научна конференция "Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на XX в."

Днес, 21 септември 2022 г., в РИМ-Стара Загора продължиха заседанията от Националната научна конференция "Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на XX в.".

 

Повод за провеждането на научния форум са няколко годишнини: 130 години от откриването през 1892 г. на Българска духовна семинария в Цариград, чийто пръв ректор е архимандрит Методий; 120 години от освещаването на храм "Свето Рождество Христово" в  Шипка и 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий.

 

Научен ръководител бе проф. дин Лизбет Любенова, директор на Научен архив на БАН. Модератори на заседанията по секции: проф. д-р Даниел Вачков, директор на Институт за исторически изследвания при БАН и протойерей доц. Людмил Малев, Богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Учени от цялата страна - историци, архивисти и богослови представиха научни съобщения, свързани с живота и дейността на първия старозагорски митрополит Методий и с родолюбивата дейност на Българската православна църква. Изнесени бяха 25 доклада, които ще бъдат събрани и публикувани в сборник, посветен на конференцията.

 

 

 

 

 

постоянна експонация

На 9 март 2023 г. се проведе годишното отчетно...
Представя 45 народни носии от края на XIX и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!