В РИМ-Стара Загора представиха нов исторически сборник

На 28 февруари 2024 г. в конферентната зала на РИМ  - Стара Загора бе представен нов исторически сборник, отразяващ събитията през последните години от османското владичество в града.

 

Сборникът съдържа фототипно издание на „Въспоминания от разбърканите времена“ с автор даскал Петър Иванов, както и свитък от 21 ръкописни спомена за разоряването на Стара Загора през юли 1877 г., записани през 1896 г. от ученици от Мъжката гимназия в града. Включена е и студията „Старозагорска кървава памет“ на Иван Матев.

 

Идеята за издаване на спомените на даскал Петър Иванов е на проф. Драгомир Петков, арх. Виктория Грозева и д-р Надя Трендафилова. Екземплярът, използван за изготвяне на фототипното издание, е предоставен от семейната библиотека на г-жа Павлина Делчева.

 

На събитието присъстваха г-жа Милена Желева, зам.-кмет по Култура, туризъм и младежки дейности на Община Стара Загора, г-жа Павлина Делчева, зам.-кмет по Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности на Община Стара Загора, г-жа Иванка Сотирова, омбудсман на Община Стара Загора, г-жа Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ към Община Стара Загора, представители на Старозагорска Света митрополия, общински съветници, представители на културни институти и учебни заведения, членове на неправителствени организации, медии, граждани.

 

Изданието бе представено от г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, г-жа Райна Антонова-Тончева, главен уредник в РИМ-Стара Загора и г-н Иван Матев, главен уредник на музей „Литературна Стара Загора“.

 

Първата част на сборника представя спомените на даскал Петър Иванов – една от първите мемоарни книги, издадени след Освобождението, отпечатана през 1884 г. в книгопечатница „Напредък“ в гр. Пловдив. Днес книгата е библиографска рядкост, което е една от главните причини за преиздаването й. „Въспоминанията“ предават събития, свързани с революционното движение в Стара Загора и Руско-турската освободителна война. Разкриват личната съдба на Петър Иванов и семейството му по време на тези смутни времена.

 

Втората част на сборника включва ценни спомени за опожаряването на Стара Загора по време на Освободителната война и извършените зверства над мирното българско население. През лятото на 1896 г. даскал Петър Иванов възлага на ученици от 4-ти клас на Мъжката гимназия „Иван Вазов“ да съберат спомени за разорението на града. Двадесет и един младежи оставят своите ръкописи, които днес се съхраняват в основния фонд на музей „Литературна Стара Загора“. В настоящия сборник тези спомени се публикуват за първи път.

 

В заключение изданието завършва със студията „Старозагорска кървава памет“ на Иван Матев, която е плод на неговото проучване и събиране на свидетелства за събитията в Стара Загора от лятото на 1877 г.

 

Сборникът е наличен за продажба на сувенирния щанд в Регионален исторически музей – Стара Загора.

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!