Духовната пътека на митрополит Методий

На днешния ден се навършват 100 години от блажената кончина на първия Старозагорски митрополит Методий. По повод годишнината споделяме с вас думи за бележития духовен будител от една от наследничките на рода Кусеви – инж. Наталия Вълкова.

        

 

Духовната пътека на митрополит Методий

        

„В духовно-историческото наследство на  Българската православна църква има бележити архиереи, които заемат достойно място и оставят дълбока следа и принос във възстановяването, изграждането и затвърждаването на българската църковност и просветителското дело. Митрополит Методий Старозагорски е един от големите стожери на българското църковно-народностно и училищно Възраждане.

Проникнал и потопен в събитията на едно бурно, трагично и величаво време -70-те години на XI до първите две десетилетия на XX в.,  той е основен поборник за освободителната, църковна и просветителска независимост на Нова България,  за устояване  и затвърждаване на българската идентичност.

Със своята активна дейност, знаменитият архиерей на българската православна църква, проправи пътека, която очерта основните принципи за личностното развитие на поколенията след него, изгради и затвърди  необходимата приемственост.“   

 

инж. Наталия Въкова

наследник на рода Кусеви

 

 

постоянна експонация

Уведомяваме Ви, че от 01.04. до 30.09. музей...
Представя 45 народни носии от края на XIX и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!