Духовната пътека на митрополит Методий

На днешния ден се навършват 100 години от блажената кончина на първия Старозагорски митрополит Методий. По повод годишнината споделяме с вас думи за бележития духовен будител от една от наследничките на рода Кусеви – инж. Наталия Вълкова.

        

 

Духовната пътека на митрополит Методий

        

„В духовно-историческото наследство на  Българската православна църква има бележити архиереи, които заемат достойно място и оставят дълбока следа и принос във възстановяването, изграждането и затвърждаването на българската църковност и просветителското дело. Митрополит Методий Старозагорски е един от големите стожери на българското църковно-народностно и училищно Възраждане.

Проникнал и потопен в събитията на едно бурно, трагично и величаво време -70-те години на XI до първите две десетилетия на XX в.,  той е основен поборник за освободителната, църковна и просветителска независимост на Нова България,  за устояване  и затвърждаване на българската идентичност.

Със своята активна дейност, знаменитият архиерей на българската православна църква, проправи пътека, която очерта основните принципи за личностното развитие на поколенията след него, изгради и затвърди  необходимата приемственост.“   

 

инж. Наталия Въкова

наследник на рода Кусеви

 

 

постоянна експонация

Децата ще изработят и украсят традиционни дрянови...
Изложбата представя монети, употребявани от...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!