Д-р Еберхард Зангер представи лувийската култура в РИМ-Стара Загора

На 25 април /вторник/ 2023 г. д-р Еберхард Зангер изнесе публична лекция в РИМ-Стара Загора на тема  „Лувийската култура – липсващото звено в Eгейската бронзова епоха“.

Д-р Зангер представи своите изследвания върху лувийската цивилизация, която се е развивала в Западна Мала Азия в периода на бронзовата епоха. Лувийците са били съседи и съвременници на Троя. Според Омир те влизат в Троянската война като съюзници на Троя. 

Притежавали са своя собствена писменост /лувийски йероглифи/, която е била широко разпространена в региона и дори доминираща в хетската столица Хатуша.

Д-р Еберхард Зангер получава докторска степен от Станфордския университет и е бил старши научен сътрудник в Университета в Кеймбридж. Той е президент на фондацията Luwian Studies в Цюрих, Швейцария и дълги години е извършвал археологически проучвания в страни около Източното Средиземноморие, включително Турция, континентална Гърция, Крит, Кипър, Египет и Тунис. През последните 30 години той твърди, че Западна Турция някога е притежавала отделна лувийска култура, наравно със съвременните си съседи - Микенска Гърция и Хетска Централна Анатолия.

 

 

 

 

постоянна експонация

На 23 февруари /петък/ от 11:00 ч. в музей „...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!