Експонат на седмицата от рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

АМУЛЕТ-ХАМАЙЛИЯ С ИЗОБРАЖЕНИЕ НА СВ. ГЕОРГИ, СРЕБРО, ВТОРА ПОЛОВИНА НА XIX ВЕК

 

Златарите, или куюмджиите както се наричат тези майстори през Възраждането, изработват не само красиви накити, а и амулети. Повечето са от ковано сребро с формата на малка кутийка с капаче и са популярни като амулет-хамайлия. Предметът е с апотропейна (предпазваща) функция, но често в него се слагат и лековити билки. С художествената си изработка служи и за украшение. Обемната украса е кована и се постига чрез набиване на стените върху пластична подложка.

 

Върху едната лицева страна на амулета-хамайлия, който е от втората половина на ХIХ век и е част от експозицята на РИМ-Стара Загора, е изобразен иконографският сюжет св. Георги убива ламята. Цялата композиция от фигури е представена в движение. Пред нея има църковна сграда. На обратната страна има образ на християнски светец, който в едната си ръка държи книга, а другата е вдигната за благословия. В долната половина се виждат две кубета. Стените и заобленото капаче са украсени с растителни и геометрични орнаменти. Запазени са три халкички в долната част, на които липсват висулките и  две в страни, на които се окачва синджир. Предметът се носи на гърдите, а синджирът се прекарва през врата.

 

Вероятно при този амулет с изобразяването на св. Георги е потърсено неговото покровителство и това подсилва вярата в апотропейната му сила.

 

 

Доц. д-р Евгения Иванова, завеждащ отдел "Етнография" в РИМ-Стара Загора

 

 

постоянна експонация

ГРИВНА (КУБЕЛИЯ) ОТ СТАРОЗАГОРСКО, XIX ВЕК
В изложбата са включени над 60 уникални купи и...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!