Експонат на седмицата от рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

ГРИВНА (КУБЕЛИЯ) ОТ СТАРОЗАГОРСКО, XIX ВЕК

 

В епохата на Възраждането, и особено през XIX век,  в българските земи златарството процъфтява. Майсторите смесват различни елементи, съчетават ги в своеобразни композиции и се ражда оригинално народно изкуство. Разнообразните орнаменти и техники, създадени със сръчност, вкус и въображение от златаря, раждат невероятни образци на това изкуство – накити, изработени от злато, сребро, мед, украсени с камъни, седеф, емайл, са запазени и до днес.

Гривни, работени с различни декоративни техники, красят ръцете и на девойките, и на омъжените жени. Масивната лята отворена гривна (наричана още кубелия), част от експозицията на РИМ-Стара Загора, е изработена през XIX век от посребрен бронз и емайл. Състои се от три елемента, които от вътрешната страна са съединени с обща пластина. Средната част е гравирана със спираловидни кръгове, някои от които са пунктирани. Страничните са полусферични и се разширяват към отвора. В горната част са украсени с по една голяма розета на върха с металическо зърно. Стилизираните растителни и геометрични мотиви по розетите са изпълнени с разноцветен емайл. В разширението има по три гранулирани по-едри и по 13 по-малки топчета.

Накит, който с удоволствие би носила и днес всяка жена!

 

 

доц. д-р Евгения Иванова

зав. отдел „Етнография“

 

 

постоянна експонация

На днешния ден е роден бележитият старозагорец...
Показани са банкноти, характерни за съответните...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!