Експонат на седмицата от рубриката "Музейните експонати - богатство от нашето минало"

МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ - БОГАТСТВО ОТ НАШЕТО МИНАЛО

Из колекциите на РИМ - Стара Загора

 

 

Всяка седмица на Вашето внимание РИМ-Стара Загора представя най-впечатляващите артефакти от колекциите си. 

Тръгнете заедно с нас на едно вълнуващо пътешествие през историческите епохи, в което пътеводители ще ни бъдат музейните експонати – богатството от нашето минало.

Изданията на рубриката се публикуват на официалния сайт на РИМ-Стара Загора, във Facebook и на страниците на медийния ни партньор в-к „Национална бизнес поща“. 

 

 

ОГЪРЛИЦА КЪМ ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СТАРА ЗАГОРА“

 

 

През август 1957 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет одобрява правилник за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Първият негов носител е поетът Веселин Ханчев (1963 г.).

От средата на  80-те години на ХХ в. на носителите на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ е връчвана художествено изработена огърлица. Неин автор е скулпторът Емил Иванов. Тя се състои от седем елемента с изобразени символи от различни епохи, свързани със седемте имена на Стара Загора. В най-долната ѝ част е изобразен гербът на града. Поставена е в специален футляр, обвит в червена изкуствена кожа и плюш. От огърлицата са изработени около 30 броя.

Сред носителите ѝ са кметът Йордан Капсамунов, космонавтът Александър Александров, поетът Павел Матев, спортистите Костас Канидис и Людмила Андонова и др.

 

Райна Антонова-Тончева,

отдел „Нова история“, РИМ-Стара Загора

 

постоянна експонация

Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (...
Изложбата „Спомени за бащината къща“ представя...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!