Изложба "Детство мое, реално и вълшебно"

На 30 май 2024 г., в навечерието на Международния ден на детето, в малката изложбена зала на РИМ – Стара Загора бе открита изложбата „Детство мое, реално и вълшебно“.

Малките и големи гости на откриването бяха приветствани от г-н Петър Калчев, директор на РИМ – Стара Загора, а доц. д-р Евгения Иванова, завеждащ отдел „Етнография“, разказа любопитни подробности за експонатите.

Изложбата ни пренася във вълшебния свят на детските играчки, книжки и списания от миналия век. Представени са парцалени кукли от първата половина на ХХ в., различни видове конструктори, дървени играчки, стъклени топчета, ролкови кънки, детски ски, книжки с приказки, образци на серийни игри и играчки от втората половина на ХХ в.

Информационно табло връща спомена за позабравените детски игри Кралю-Порталю, Прескочи кобила, Гори, гори кърпа, Дай, бабо, огънче, както и забавните броилки, които са се ползвали, за да се излъчи лидер или първия в колективните игри.

След откриването за децата бе подготвена специална изненада. Г-н Живко Кънев, художник в Държавен куклен театър – Стара Загора показа куклите – любими приказни герои, които оживяват в представленията и разказа за начина, по който се изработват и се водят от актьорите.

Изложбата може да бъде разгледана до месец септември 2024 г. Тя е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект „Нов музеен реквизит за модернизиране на постоянната експозиция и малката изложбена зала на РИМ-Стара Загора“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

Заниманията ще се провеждат от 10 юли до 2 август...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!