Откриване на изложба "Среброто на траките"

В Международния ден на музеите на 18 май 2023 г. в Регионален исторически музей – Стара Загора бе открита изложбата „Среброто на траките“. Тя гостува от Националния археологически институт с музей при БАН и включва част най-представителните експонати от богатите му фондове.

На събитието присъстваха г-жа Милена Желева, зам.-кмет по Култура, туризъм и младежки дейности на Община Стара Загора, г-жа Иванка Сотирова, омбудсман на Община Стара Загора, г-жа Диана Атанасова, началник отдел Култура при Община Стара Загора, представители на културни институции, дарители и приятели на музея.

Г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, поздрави присъстващите колеги по повод празника на музеите и даде думата на г-н Христо Попов, директор на НАИМ-БАН, който представи акцентите в изложбата. Тя включва над 100 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на елита на тракийското общество. Това са високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове, накити и украси за конска амуниция, изработени от сребро.

След откриването на изложбата, г-жа Милена Желева връчи свидетелства на дарителите на музея за 2022 г.

Екипът на Регионален исторически музей – Стара Загора изказва своята благодарност към всички дарители, които обогатяват фондовете на музея и подпомагат неговата дейност по опазване на културно-историческото наследство. Благодарим и на всички гости, които уважиха събитието.

Старозагорци и гостите на града имат възможност да разгледат изложбата „Среброто на траките“ до края на месец септември тази година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

От 01.04. до 30.09. музей "Неолитни жилища...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!