Пластики на праисторически фигурки от музей „Неолитни жилища“ красят Стара Загора

На 20 декември 2022 г., в парка, западно от Регионален исторически музей – Стара Загора, официално бяха представени най-новите атракции за любителите на културния туризъм в Стара Загора. Това са реплики в уголемен размер на два уникални артефакта от експозицията на музей „Неолитни жилища“ - Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити, изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско).

На събитието присъстваха г-жа Милена Желева, зам.-кмет по Култура, туризъм и младежки дейности на Община Стара Загора, г-жа Маргарита Крумова, началник отдел „Туризъм и младежки дейности“ към Община Стара Загора, г-н Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора, г-н Цветан Четъшки, старозагорски творец, фотограф и автор на репликите, общински служители, колективът на старозагорския музей, журналисти и граждани.

Пластиките са изработени от тиково дърво и са с приблизителна височина 1.60 м. Инициативата за поставянето им е финансирана от Община Стара Загора и цели да стимулира интереса на старозагорци и гостите на града към богатото историческо наследство на старозагорския регион.

Очаква се пространството с пластиките на праисторическите фигурки да се превърне в любимо място за снимки на туристите в града. Желаещите да разгледат оригиналните култови фигурки могат да го направят, като посетят музей „Неолитни жилища“. Припомняме, че там са консервирани на място най-добре запазените останки от двуетажна жилищна постройка от ранния неолит (VI хил. пр. Хр.) в Европа. В сутерена на музейната сграда е подредена експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско“, която представя прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

От 01.04. до 30.09. музей "Неолитни жилища...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!