Предстоящо откриване на изложба "Възрожденски икони от Добруджа"

На 15 май 2024 г. от 17.30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ в Стара Загора ще бъде открита изложбата „Възрожденски икони от Добруджа“.

 

Изложбата включва творби, образци на възрожденската иконопис от колекцията на Регионален исторически музей – Добрич. Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа. Преобладават творбите на потомствените иконописци от родовете Захариевци и Витановци, които носят типичните белези на тази школа. Интересни и ценни са иконите на Захария Цанюв с ктиторски надписи, които дават допълнителна информация за възрожденската епоха в Добруджа. Други зографи, които не се числят към утвърдените школи, но чиито творби заемат съществено място в колекцията, са: Недко Тодорович от Жеравна и Никола Василев от Шумен. Вероятно някои от иконите са рисувани от местни майстори. Ценно допълнение са царските двери и йерусалимиите.

 

Иконите в колекцията на РИМ – Добрич са събирани от православни храмове в над 20 населени места в Добричка област. Те са били в извънкултова употреба в момента на събирането им. Престояли са десетилетия в различни помещения на храмовете и при намирането им повечето са били с тежки повреди от времето. Възрожденските икони са върнати към нов живот от реставраторите на РИМ – Добрич през последните 3 десетилетия. Те съставляват постоянната експозиция на Отдел „История на българските земи XV-XIX век” на РИМ – Добрич в зала „Възраждане”. Иконите са под патримониума на Варненската и Великопреславска митрополия и са предоставени на РИМ – Добрич за съхранение, реставрация, изучаване и популяризиране. Те са със статут на движими културни ценности, признати са за част от националното иконно богатство.

 

В Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ ще бъдат  експонирани 30-те най-впечатляващи експонати от колекцията. Сред тях са „Исус Христос Пантократор” от XVII в., „Исус Христос на трон” /XVIII в./, рядко срещаният сюжет „Обрезание Христово”, Рождество Христово” /XIX в./ с отлично запазен околовръстен надпис, двойната икона Св. Георги и Св. Димитър” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и царски двери /XVIII в./, надиконостасен кръст /XIX в./ и йерусалимия от края на XIX в. Дванадесет информационни табла разказват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реставрация и за храмовете, в които са открити иконите.

 

Гостуващата изложба ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се реализира с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

постоянна експонация

По повод 187 годишнината от рождението на Васил...
Изложбата ни пренася във вълшебния свят на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!