Пресконференция „Археологически проучвания в местността Мечи кладенец – резултати и перспективи“

На 03.10. /вторник/ 2022 г. в Зала 33 на Регионален исторически музей – Стара Загора се проведе пресконференция „Археологически проучвания в местността Мечи кладенец – резултати и перспективи“.

Срещата се проведе във връзка с началото на сезона на археологическите проучвания на медните рудници край Стара Загора, експлоатирани през Каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.).

Доц. д-р Христо Попов – директор на Националния археологически институт с музей при БАН, разкри подробности, относно археологическите дейности и резултатите от тях. Подчерта уникалността на обекта и очакванията той да бъде социализиран и развит като неизменна част от туристическите маршрути, представящи пред гостите на града богатото културно-историческo наследство на Старозагорския регион.

Заместник кметът на община Стара Загора „Култура, туризъм и младежки дейности“ – г-жа Милена Желева, обяви, че инфраструктурата ще бъде обновена и халколитните медни рудници ще бъдат достъпни за посещение, заедно със забележителностите в Старозагорските минерални бани.

Директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора коментира и ново разкрити обекти в рамките на спасителните археологически проучвания в Археологически резерват „Августа Траяна – Верея – Стара Загора“, както и интересни подробности, относно мащабите на откритията, тяхната важност и проекти, които целят те да бъдат консервирани и представени като туристически обекти.

Надяваме се дългогодишното партньорство на РИМ-Стара Загора с НАИМ – БАН и с община Стара Загора да продължи и проектите за опазване на културно-историческото наследство да се реализират.

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

На 23 февруари /петък/ от 11:00 ч. в музей „...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!