Проект „Уча, играя, творя в Старозагорския музей“

На 28 март 2023 г. в РИМ-Стара Загора бяха представени резултатите от проект „Уча, играя, творя в Старозагорския музей“.

Основните цели на проекта са музейните експозиции да станат по-привлекателни за детската аудитория и да се разшири обхвата на образователните програми, които предлага музея.

Представени бяха нови печатни образователни материали /илюстрации за оцветяване и занимателни листи/, част от нова образователна програма, която музеят ще стартира през следващата учебна година.

Четири образователни игрови модула ще обогатят преживяването на най-малките посетители в музея. Идеята е да се помогне на децата да усвояват нови знания и умения чрез интересни занимания и игри. Малчуганите ще развиват своето творчество, подреждайки антични мозайки и ще се запознават със стиловете в античната архитектура, сглобявайки части от антични колони. Играта „Лабиринт на времето“ по забавен начин ще им помогне да се ориентират в различните исторически епохи. Модулът „Заветите на Апостола“ ще запознае децата с най-емблематичните цитати на Васил Левски.

На събитието присъства г-жа Надежда Чакърова, зам.-кмет по Образование, здравеопазване и социални дейности на Община Стара Загора. Тя изказа своята подкрепа към образователната дейност на музея и иновативния подход на музейния екип в приобщаването на децата към културно-историческото наследство.

Специални гости на представянето бяха ученици от II ОУ „Петко Рачов Славейков“ и ОУ „Кирил Христов“, които направиха демонстрация на игровите модули. Децата изпробваха игрите с голям интерес и ентусиазъм и оцветиха част от новите илюстрации. Те работиха върху модулни детски маси и столове, закупени със средства по проекта. Обновеното мебелно оборудване ще се използва активно за нуждите на образователните програми на музея.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Общата му стойност е 8 403 лв. като 75% са отпуснати от Министерството, а 25% са от собствено финансиране.

Изказваме специални благодарности на децата от II ОУ „Петко Рачов Славейков“ и ОУ „Кирил Христов“, които участваха в представянето и на всички гости, които уважиха събитието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постоянна експонация

На 23 февруари /петък/ от 11:00 ч. в музей „...
В изложбата са включени 142 автентични образци на...

Къща музей Градски бит - XIX век е адаптирана за хора с увреждания

 

 

ИГРА: Наредете пъзела!

Играйте... Наредете пъзела!